Naar hoofdinhoud Naar footer

Robotdieren nieuw in Kennisbank Digitale Zorg

Gepubliceerd op: 04-12-2023

Robotdieren zijn knuffeldieren met elektronica, die (huis)dieren nadoen. Ze zien eruit als echte dieren en doen vaak ook hun gedrag na. Deze robotdieren worden ingezet voor diverse toepassingen voor verschillende groepen mensen in de gehandicapten- en ouderenzorg. Zeker op locaties waar (huis)dieren niet zijn toegestaan of voor mensen die niet voor huisdieren kunnen zorgen. Deze week is deze vorm van technologie toegevoegd aan de Kennisbank Digitale Zorg.

Lees meer over deze technologie in de Kennisbank Digitale Zorg. Er zijn inmiddels meerdere soorten robotdieren, ieder met unieke eigenschappen. Een selectie:

Pleo de Dino

Pleo is een zeer vriendelijk uitziende dinosaurus, waar voor gezorgd moet worden, zodra hij uit de doos komt. Hij ontwikkelt zich als een echt huisdier. In het begin is het vooral eten en slapen, maar wanneer je zijn opvoeding langer volhoudt, leert hij ook lopen. Deze ontwikkeling kan zelfs jaren duren. Pleo heeft ook een geheugen, waardoor hij onthoudt hoe hij behandeld wordt en past daar zijn gedrag op aan. Hij kan zich dus gaan vervelen, of ziek worden als je hem in de kou laat staan. Pleo gaat in de loop der jaren ook ‘oudere’ trekjes als langzamer lopen vertonen. Met deze intelligente eigenschappen onderscheidt Pleo zich van vele andere robotdieren.

De robotkat

Een robotkat maakt interactieve geluiden en bewegingen, welke levensecht lijken. Robotkatten worden vaak gebruikt bij mensen met dementie, omdat de katachtige geluiden en bewegingen rust creëren en de mensen het gevoel geven dat ze niet alleen zijn, dat ze een maatje hebben. Dat komt ook doordat de katten reageren op aanrakingen en geluiden. Ze hebben ingebouwde sensoren die reageren wanneer je ze aait en knuffelt. Deze eigenschappen maken de katten ook uitermate geschikt voor ouderen die zich eenzaam voelen.

De robothond

Deze interactieve hond reageert ook op aanrakingen en geluiden uit de omgeving. Wanneer je hem aait zal hij bewegen. Ook hier heeft de hond ingebouwde sensoren die ervoor zorgen dat er interactie plaatsvindt. Wanneer de hond een tijdje niet wordt aangehaald, gaat de hond in de slaapstand, net als echte honden. Zodra je hem dan weer een klopje op zijn rug geeft, wordt hij weer “wakker”. De robothond is een uitstekend alternatief voor ouderen die moeite hebben met het zorgen voor een echte hond en mensen met dementie. Een echte hond moet worden uitgelaten en gevoerd. Dat hoeft hier niet, terwijl je wel dezelfde interactie kunt voelen en een maatje in huis hebt.

Paro de zeehond

De zeehond Paro is een sociale of therapeutische robot genoemd. Hij is speciaal ontwikkeld voor mensen met dementie. Omgaan met Paro zorgt voor ontspanning en sociale interactie. Hij heeft dezelfde eigenschappen als de robothond en -kat, maar zijn grote ogen, waarmee hij vertederend naar je kijkt, maken dit robotdier extra geschikt als sociaal robothuisdier. Je kunt  Paro knuffelen en hij zal tevreden reageren. Praat tegen hem en hij reageert op je stemgeluid, net als de hond en de kat. Maar kriebel hem onder zijn kin en hij sluit aandoenlijk zijn grote zeehondenogen.

Deel deze pagina via:

Contactpersoon