Over beter leren communiceren in de zorg zijn de volgende e-learnings en trainingen:
Gratis e-learning: Goed in Gesprek
Online leerinterventie: in gesprek met mantelzorgers
Webinar: Goed in gesprek
GOED omgaan met dementie
Als zorgverlener ben je voortdurend in gesprek. Met cliënten, collega’s, mantelzorgers of familie en vrienden van je cliënten. Goede gesprekken zijn belangrijk. Je werk wordt er leuker van en de zorg beter. Met de in 2019 vernieuwde gratis e-learning Goed in gesprek leer je beter communiceren in de zorg. Hoe voer je een goed gesprek? Hoe kun je goed feedback geven en ontvangen? En hoe maak je een gesprek doelgericht?
Volg de e-learning op Freelearning.nl
22 vragen over praktijksituaties
In de e-learning leer je door 22 vragen te beantwoorden over praktijksituaties. Je ziet filmpjes met duidelijke voorbeelden van wat wel en niet werkt in een gesprek. Na het beantwoorden van een vraag, krijg je meteen een toelichting bij het goede of foute antwoord, waardoor je er meteen van leert. Henry Mostert, expert Goed in gesprek die de e-learning gemaakt heeft: ‘De e-learning is heel laagdrempelig, en dus geschikt voor verzorgenden, verpleegkundigen en woonbegeleiders.’ Als je voldoende vragen goed hebt beantwoord, ontvang je een certificaat. Je kunt de e-learning ook op een tablet of smartphone doen. De inhoud sluit aan bij het kwaliteitskader in de zorg.
Accreditatiepunten voor beroepsregister
Voor de module kun je 1 accreditatiepunt halen voor het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen en Verzorgenden van V&VN (4 euro administratiekosten). De e-learning kan gedaan worden als zelfstudie, maar kan ook goed in opleidingen gebruikt worden. Bekijk alle 20 vrij toegankelijke e-learnings op www.free-learning.nl, een platform van LOCOmotion en Vilans.
De inhoud van de e-learning staat uitgebreider beschreven in de Brochure Goed in gesprek (2019). Deze brochure komt voor een groot overeen met het thema Goed in gesprek op Zorg voor Beter.
Video: voordelen van e-learning Goed in gesprek
Video over de rol van e-learning bij betere communicatie door Zorgpartners Midden-Holland.
https://youtu.be/rC3jwkRl7fM
Wat vraagt samenwerking met mantelzorgers van jou als hulpverlener? De modules zijn geschikt voor iedereen die in de zorg werkt. Deze leerinterventie bestaat uit vier korte modules van ca. 10 minuten. Iedere module start met een korte praktijksituatie. Als je die hebt gezien kun je kiezen hoe jij wilt reageren op die situatie. Probeer verschillende dingen uit en ervaar wat het effect is van je keuze. Daarna volgen opdrachten in de praktijk. Bespreek jouw ervaringen en vergelijk ze met die van je collega’s met behulp van de teamopdrachten. Deze geven je inzicht in hoe jij en je collega’s samenwerken met mantelzorgers. De modules zijn gemaakt in het project In voor Mantelzorg. Dit is een samenwerkingsproject van Vilans en Movisie.
Vier modules met herkenbare situaties
Het doorlopen van een module duurt 10 minuten. In elke module ontmoet je een mantelzorger en daarbij staat een thema centraal:
1. Paul: de toon zetten van de samenwerking
2. Hans: het netwerk uitbreiden
3. Azize: als er overbelasting lijkt te zijn bij de mantelzorger
4. Familie van Dort: omgaan met conflicten en emoties
Bekijk ook de demo over deze online leerinterventie
Downloads bij modules
Webinar: Goed in gesprek
In de zorg communiceer je bijna de hele dag. Je voert veel verschillende gesprekken, met cliënten, met mantelzorgers, met collega’s. In al deze situaties is het belangrijk een ‘goed gesprek’ te voeren. In dit webinar wordt uitgelegd wat de essentiële elementen zijn van goede communicatie.
Met behulp van onder andere filmpjes wordt duidelijk wat belangrijk is, onder andere:
- De tijd nemen.
- Echte aandacht geven.
- Open en eerlijk een gesprek ingaan.
- Oordelen, meningen en adviezen thuis te laten.
Ook komt het geven van feedback aan de orde. Hoe doe je dat zo dat de ander niet in de verdediging schiet?
In 30 minuten komen de belangrijkste punten van het voeren van een goed gesprek langs. En het leuke is: met sommige tips kun je ook privé je voordeel doen.
https://youtu.be/CSyIE6SpLT4
GOED staat voor:
- Geruststellen
- Oogcontact maken
- Even meedenken
- Dankjewel
In de online training ‘Dementievriendelijk? Doe GOED’ leer je omgaan met mensen met dementie. Je krijgt 4 situaties te zien waarin iemand met dementie jouw hulp goed kan gebruiken. Met elke vraag kun je 0, 1 of 2 punten verdienen. Afhankelijk van jouw reactie wordt de situatie beter, slechter of blijft deze gelijk.

Doe nu de online training (eerst inloggen) op website Samendementievriendelijk.nl
De training is onderdeel van de landelijke campagne Samen dementievriendelijk. Deze campagne wordt uitgevoerd door Alzheimer Nederland en PGGM. Ook Albert Heijn, Connexxion Taxi Services en de gemeente Amsterdam ondersteunen de campagne.
Training: in de Thuiszorg
Als thuiszorgmedewerker ontmoet je vaak mensen met (beginnende) dementie. Door verschillende signalen en ontwikkelingen is het soms lastig om dementie in praktijksituaties te (h)erkennen. In de gratis online training 'In de thuiszorg' leer je door middel van praktijksituaties om contact te maken met dementie bij cliënten, zodat je nog beter met hen om kunt gaan. Elk onderdeel, volgens de GOED-methode, bevat drie vragen. Wanneer je de training meerdere keren doet, verschijnen er steeds andere vragen en komen er verschillende praktijkvoorbeelden voorbij.