Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Goed in gesprek

Erkende interventie: videotraining

Video Interventie Ouderenzorg (VIO) is in september 2016 erkend als theoretisch goed onderbouwde interventie. VIO leert professionele zorgverleners en mantelzorgers van kwetsbare ouderen via videofeedback om te gaan met moeilijk te begrijpen gedrag. Oorzaken van het gedrag kunnen bij dementie liggen, maar er kan ook sprake zijn van andere problematiek.

De interventie is ontwikkeld door De Wever|Expertisecentrum VIO: www.vio-dewever.nl. Op deze site staat informatie over eenmalige workshops, een basiscursus en een opleiding tot VIO-begeleider.

Dementie of een beroerte heeft vaak ingrijpende gevolgen, ook voor mantelzorgers. Er kunnen misverstanden ontstaan, irritaties en opstandig gedrag. Deze videointerventie ondersteunt ook mantelzorgers in de omgang met het veranderende gedrag. Deze video is onderdeel van de DVD 'Anders kijken...anders doen' die via de website van VIO voor 25 euro te bestellen is (inclusief boekje met informatie).

https://youtu.be/CEcbt8x1gU4

Bovenstaande interventie is opgenomen in de Databank erkende interventies. Lees de uitgebreide omschrijving van de interventie ouderenzorg op databankinterventies.nl. Deze interventie is ook opgenomen in de kwaliteitsbibliotheek van Zorginstituut Nederland.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.