Direct naar:
Zorgmedewerkers in verpleeghuizen en wijk dragen preventief een mondneusmasker (dus ook als er geen coronaverdenking is):
- Het masker mag aan één stuk door worden gedragen (bij verschillende patiënten) totdat het ademhalen moeilijker wordt (na ca. 3 uur) of als het masker heel nat is.
Gebruik volledige bescherming bij een cliënt met corona (verdenking):
- Gebruik een FFP2-masker. Dit wordt aanbevolen voor de verpleegkundige en verzorgde praktijk door V&VN en de vakbonden CNV en NU91 (zie leidraad V&VN Voorzorgsgebruik FFP2-maskers (pdf, 26 jan 2021)
- Draag oogbescherming (spatbril of face-shield), schort met lange mouwen (spatwaterdicht) en wegwerphandschoenen.
- Wissel handschoenen bij iedere patiënt.
Wanneer type FFP2 dragen en wanneer type IIR?
In de leidraad van V&VN staat dat zorgverleners een FFP2-masker moeten dragen bij contact of werken met patiënten met COVID-19 of een verdenking daarvan. Hetzelfde geldt voor contact of werken met patiënten in hoog-risicosituaties. Daarnaast kan een FFP2-masker worden gedragen als de zorgprofessional een gevoel van onveiligheid ervaart bij het dragen van een ander type mondneusmasker dan FFP2. In alle overige situaties wordt een IIR-masker ingezet.
Lees meer over preventief gebruik van het FFP2-masker op venvn.nl
RIVM-richtlijn en standpunt Verenso
De RIVM-richtlijn over PBM is niet aangepast aan de leidraad van V&VN. Het RIVM hanteert chirurgische mondneusmaskers type IIR als norm, Verenso ook.
Bekijk de RIVM-richtlijn: Uitgangspunten PBM bij verzorging, verpleging of medische handelingen buiten het ziekenhuis (3 nov. 2020) op de website van het RIVM.
Terug naar boven 
Hoe gebruik je beschermende kleding, handschoenen, bril en sloffen? Wanneer moet je een mondneusmasker dragen? Deze poster geeft veel praktische tips voor hoe je je beter kunt beschermen tegen corona. De poster geeft ook antwoord op de waarom-vraag. Print de poster op A3 en hang hem op op de afdeling!
Terug naar boven 
Het mondkapje kan 3 uur achtereen gedragen worden, bij verschillende patiënten. Handschoenen moeten per patiënt gewisseld worden. In onderstaand filmpje wordt uitgelegd waar je op moet letten bij het gebruiken van een mondkapje:
https://vimeo.com/403728699
Terug naar boven 
Hoe trek ik beschermingsmiddelen op de juiste manier aan en uit?
In onderstaande instructievideo zie je hoe je de verschillende beschermingsmiddelen aantrekt. Let op! In dit filmpje wordt de spatbril niet getoond, ook deze is cruciaal bij het coronavirus!
https://www.youtube.com/watch?v=C-UsVQOIRQk
Wanneer trek ik de persoonlijke beschermingsmiddelen aan?
Meteen bij binnenkomst en voor contact met de cliënt.
Wat is de juiste volgorde bij het uittrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen?
Bij het uittrekken van meerdere beschermingsmiddelen is de juiste volgorde van handelingen heel belangrijk. Werk hierbij van vies naar schoon.
Je kunt het beste deze volgorde aanhouden omdat je dan zolang mogelijk beschermd wordt tegen inhalatie of na-besmetting van de ziekteverwekker: eerst de handschoenen uitrekken en handhygiëne toepassen, dan het schort uittrekken, de spatbril verwijderen en als laatste het mondneusmasker verwijderen en weer handhygiëne toepassen.
Print deze posters en hang ze op voor de juiste volgorde!
De WIP-richtlijn persoonlijke beschermingsmiddelen voor VVT (RIVM) stelt ook: houd bij het aantrekken en uitrekken van meerdere persoonlijke beschermingsmiddelen de door de instelling vastgestelde volgorde aan. Wel altijd eerst handschoenen uittrekken. Dit is de reden dat filmpjes en posters over de volgorde van aantrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen kunnen verschillen.
Waar moet ik verder op letten?
Bij het aantrekken: eerst het schort, dan het mondneusmasker en daarna de handschoenen, waarbij de handschoen over de manchet gaat van de mouw.
Voor een goede bescherming door een ademhalingsbeschermingsmasker is het belangrijk dat deze goed aansluit op het gezicht van de drager. Als deze niet goed aansluit, is er risico op het inademen van besmette lucht via de lekken. Wie een aansluitend ademhalingsmasker draagt, moet glad geschoren zijn ter hoogte van de randen van het masker. Zorg dat de neusklem goed aansluit op de neus. Ieder masker heeft deze klem, een metalen beugeltje wat goed moet worden aangedrukt op de neus.
Bovenstaande informatie is gebaseerd op veelgestelde vragen over de mondneusmasker en beschermingsmiddelen op de website van het RIVM.
Terug naar boven 
Je leert in deze e-learning met filmpjes opgenomen in de thuiszorg, wanneer je een mondneusmasker, schort (met of zonder lange mouwen) en handschoenen moet gebruiken, en waarom dat zo is.
Let op: deze e-learning is eigenlijk voor beschermingsmiddelen bij BRMO (resistente bacteriën). Resistente bacteriën verspreiden zich net als het coronavirus via kleine druppeltjes in de lucht vanuit de luchtwegen, neus en keel. Je gebruikt dezelfde beschermingsmiddelen. Bij corona moet je wel als aanvulling een spatbril gebruiken. Bij corona kan er namelijk overdracht plaatsvinden via het slijmvlies van de ogen. Na elke cliënt moet je de spatbril desinfecteren met alcohol 70%.
Terug naar boven 
Verenso heeft een behandeladvies voor specialisten ouderengeneeskunde, waarin ook informatie staat over het gebruik van beschermende middelen. Onderstaande beschermingsmiddelen adviseert Verenso bij patiënt met (verdenking van) corona. Behandeladvies Corona, op website Verenso.
Schort:
- een niet-vochtdoorlatende schort met lange mouw (PE-coating). In geval van
schaarste aan schorten (met PE-coating): 1. gebruik een ‘normaal’ schort met lange mouwen en draag er een halterschort overheen. Of 2. Draag een halterschort over de dienstkleding met korte mouw, neem bij handhygiëne na uittrekken persoonlijke beschermingsmiddelen de
onderarmen mee.
Masker:
- een chirurgisch neusmondmasker (type IIR)
- Uitzondering: gebruik een FFP2-masker bij handelingen waarbij het bekend is dat veel aerosolen kunnen ontstaan zoals handelingen aan tracheastoma en uitzuigen.
- Verlengd gebruik van een FFP-/chirurgisch masker:
- Het masker mag aan 1 stuk gedragen worden (bij verschillende patiënten met COVID-19) totdat de ademhalingsweerstand (moeilijker is om te ademen) te hoog wordt (na ca. 3-4 uur) of het masker heel nat.
- Maskers hoeven i.t.t handschoenen niet te worden gewisseld bij de zorg voor meerdere patiënten achter elkaar.
- Anticiperen op hergebruik van de FFP-/chirurgisch maskers: Bewaar FFP- en chirurgische maskers alleen als er contact is met een steriliserende partij voor (her)sterilisatie en later hergebruik. Verzamel de gebruikte mondneusmaskers volgens voorschriften in een plastic zak die afgesloten wordt. Laat duidelijk natte maskers eerst drogen en verzamel deze in een aparte plastic zak.
- Wees bij hergebruik extra voorzichtig bij het afdoen van het masker.
- Pas handhygiëne toe.
- Mondneusmasker alleen aan de elastiek en aan de zijranden vastpakken. Eerst onderste elastiek losmaken, dan bovenste.
- Buig voorover als je het masker afdoet.
- Voorkom dat het mondneusmasker met de buitenkant tegen je gezicht aan komt.
- Pas handhygiëne toe.
Handschoenen. Instructiefilmpje aan- en uittrekken van RIVM. Altijd wisselen van handschoenen bij iedere nieuwe patiënt.
Spatbril / face-shield (met oogbescherming aan de zijkanten)
- Een spatbril sluit goed aan op de huid omdat het virus ook via de traanbuis naar binnen kan komen, een gewone bril volstaat dus niet:
- Bij tekorten: hergebruik is mogelijk. Desinfecteer na gebruik met alcohol 70%. Dus niet weggooien!
Plaats van omkleden:
- Aankleden: buiten de ‘isolatie’ kamer (of afdeling/unit in geval van cohort)
- Uittrekken op de kamer buiten een cirkel van 1,5 meter
Terug naar boven 
Als een zorgmedewerker (of cliënt) lichte klachten heeft, bijvoorbeeld verkouden is, maar het niet duidelijk is of het met corona te maken heeft, laat jezelf (of cliënt) dan testen op het coronavirus (zie pagina over testen). Update op 17 aug 2020: 'Het is van groot belang dat een zorgmedewerker (en hun huisgenoten) zich bij klachten verdacht voor COVID-19 direct laat testen. Totdat de testuitslag bekend is, blijft de zorgmedewerker thuis'. Als de huisgenoot van de zorgmedewerker koorts en/of benauwdheid heeft, dan moet de zorgmedewerker thuisblijven tot na de testuitslag.
Terug naar boven 