Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Corona

Protocollen vaccineren

Bij het vaccineren met de verschillende vaccins die goedgekeurd zijn is het belangrijk om dat volgens de juiste instructies te doen. Op deze pagina vind je daarom werkinstructies over het klaarmaken en injecten met een vaccin.

Protocol COVID-19-vaccin BioNtech/Pfizer klaarmaken en injecteren

Dit protocol helpt zorgprofessionals bij het vaccineren tegen COVID-19. De werkinstructie is geschikt voor het klaarmaken en injecteren van het Comirnaty-concentraat voor verdunning van het vaccin gefabriceerd door Pfizer/BioNtech. Het medicijn is geschikt voor intramusculaire injectie voor mensen boven de 16 jaar. Het document dat te downloaden is, is een werkinstructie. 

Protocol Moderna-vaccin klaarmaken en injecteren

Het Moderna-vaccin is op 6 januari goedgekeurd door het beoordelingscomité van het Europees medicijnagentschap EMA. Dit protocol helpt zorgprofessionals bij het vaccineren. De werkinstructie is geschikt voor het klaarmaken en injecteren van het Moderna-vaccin. 

Protocol COVID-19-vaccin van Janssen klaarmaken en injecteren

In maart is het Janssen-vaccin goedgekeurd door de EMA. Dit vaccin kan op koelkasttemperatuur bewaard worden en er is slechts één prik nodig. Dit Vilans-protocol dient als overzichtelijk naslagwerk voor het klaarmaken en injecteren van het Janssen-vaccin. 

Protocol COVID-19-vaccin van Novavax klaarmaken en injecteren

Dit Vilans-protocol dient als overzichtelijk naslagwerk voor het klaarmaken en injecteren van het Novavax-vaccin. 

Mijn Vilans Protocollen

Bij het volledige protocol zit ook een document met achtergrondinformatie en uitleg over waarom je vaccineert. Het volledige protocol is te vinden in de protocollendatabank van Mijn Vilans Protocollen met ruim 400 protocollen voor voorbehouden, risicovolle en overige handelingen. Ruim 550 organisaties in de zorg en het onderwijs hebben hier een abonnement op. Lees meer over Mijn Vilans Protocollen op website van Vilans

Vaccineren tegen corona in het verpleeghuis

Voor een zorgvuldig en efficiënt verloop van het vaccineren is het van belang dat verpleeghuizen en kleinschalige woonzorgorganisaties het vaccinatiebeleid baseren op de landelijke richtlijnen en het voor hun eigen locaties goed regelen. In de CoronaWegwijzer van Waardigheid en Trots, onderdeel 15 over Vaccineren, vind je alle voorwaarden waar de organistie aan moet voldoen op een rij.

Naar de CoronaWegwijzer van Waardigheid en Trots

Voorbeeld protocol COVID-19-vaccinatie zorgorganisatie Carintreggeland

Zorgorganisatie Carintreggeland (regio Twente) stelde een protocol op om versnelde COVID-19-vaccinatie op hun 22 locaties mogelijk te maken. Het protocol beschrijft alle aspecten van het vaccineren in een zorginstelling, waaronder: bestellen vaccins, ontvangst en opslag, voor toediening gereed maken, toediening en registratie, voorlichting, en wat te doen bij overschot.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

George meester 15/1/2022

Ik heb booster gehad maar hoe komt die nu in de we code of hoe heb ik daar bewijs van ?


Herma Bos 11/4/2021

Wanneer kan ik m’n prik krijgen 1953 mijn man mag volgende week kan dat niet gelijk Borstkanker gehad en gedotterd