Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Corona

Zelf besmet: testen en inzet

Nog steeds geldt dat het van groot belang is dat zorgmedewerkers zich bij klachten direct laten testen. Zij kunnen terecht bij de GGD. Dat geldt ook voor andere kwetsbare groepen. Voor alle overige Nederlanders volstaat een zelftest bij klachten. Lees ook het advies voor isolatie van positief geteste zorgmedewerkers en de inzet van zorgmedewerkers met en zonder klachten die in contact geweest zijn met een besmet persoon.  

Heb je coronaklachten of had je contact met een besmet persoon? Dan kun je je laten testen bij de GGD als je tot een van de volgende doelgroepen behoort:

  • Zorgmedewerkers. Het is van groot belang dat zorgmedewerkers zich bij klachten direct laten testen.
  • Inwoners van een verpleeghuis of een andere instelling met kwetsbare personen (boven de 70 jaar of met een ernstige afweerstoornis) (lci.rivm.nl).
  • Mensen die thuis wonen en naar de dagbesteding gaan (boven de 70 of met een ernstige afweerstoornis) (lci.rivm.nl)
  • Mensen die geen zelftest kunnen doen, ook niet met hulp van anderen.
  • Mensen die een herstelbewijs nodig hebben. 

Als je tot deze doelgroepen behoort, kun je op deze manier een testafspraak maken bij de GGD: 

  • Online: via coronatest.nl kun je je aanmelden voor een test. Log in met je DigiD. Inloggen kan alleen met de DigiD-app of sms-controle
  • Telefonisch: bel met 0800 1202 voor de coronatest en houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Je vindt dit nummer op je paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs. Het telefoonnummer is van maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 18.00 uur bereikbaar. In het weekend en op feestdagen is het nummer bereikbaar van 9.00-17.00 uur.

Bij klachten ga je alleen naar buiten voor de testafspraak. Verder blijf je thuis en ontvangt geen bezoek tot je de uitslag van de coronatest weet. Indien de test negatief is, mag een zorgmedewerker met milde klachten (in ieder geval geen koorts) weer aan het werk. 

Inzet zorgmedewerkers met klachten 

Indien de test positief is, blijft de medewerker met klachten thuis in isolatie tot ten minste 24 uur symptoomvrij EN 48 uur koortsvrij vanaf minimaal 5 dagen na start symptomen tot maximaal 10 dagen na start van symptomen.

Inzet zorgmedewerkers zonder klachten

Vanaf 19 april 2022 is het quarantaineadvies komen te vervallen. Wel gelden aanvullende adviezen na (bekend) risicocontact (contact met positieve huisgenoot, nauw contact) en is het van extra belang dat zorgmedewerkers met klachten zich (laten) testen en in afwachting van de testuitslag thuisblijven. Voor zorgmedewerkers zonder klachten die huisgenoot of overig nauw contact zijn van een positief geteste persoon geldt: 

  • Zorgmedewerkers mogen werken als een huisgenoot of overig nauw contact positief getest is op COVID 19.
  • Deze zorgmedewerkers nemen een zelftest af op dag 0 en dag 5 en als zij klachten krijgen. Of laten zich testen bij de GGD, zie hierboven. Een negatieve zelftest bij klachten dient altijd geconfirmeerd te worden door een PCR test. Zorgmedewerkers die minder dan 8 weken geleden COVID-19 hebben gehad hoeven alleen te testen als zij klachten hebben.
  • De zorgmedewerkers dragen in de eerste 10 dagen na blootstelling met de positief geteste persoon tijdens het werk steeds een chirurgisch mondneusmasker ten minste type II.
  • Zij houden in de eerste 10 dagen na blootstelling met de positief geteste persoon zoveel mogelijk 1,5 meter afstand van patiënten en collega’s.

Indien de uitslag van de zelftest of GGD-test op dag 0 of dag 5 positief is, blijft de medewerker met klachten thuis in isolatie tot ten minste 24 uur symptoomvrij EN 48 uur koortsvrij vanaf minimaal 5 dagen na start symptomen tot maximaal 10 dagen na start van symptomen.

Voor zorgmedewerkers geldt het protocol van de zorg. Zorgmedewerkers zonder klachten kunnen eerder aan het werk. Dit geldt voor onmisbare zorgmedewerkers als er een personeelstekort is. Hiervoor gelden strikte voorwaarden. 

Bron: Uitgangspunten testbeleid en inzet zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis op rivm.nl (21 april 2022)

Testen en isolatie voor alle Nederlanders

Voor alle mensen in Nederland is vanaf 11 april 2022 het uitgangspunt dat je bij een mogelijke coronabesmetting een zelftest doet. Het is niet meer nodig om een positieve zelftest door de GGD te laten bevestigen. Alleen voor specifieke groepen - bijvoorbeeld mensen die in de zorg werken of geen zelftest kunnen gebruiken - blijft een GGD-test mogelijk, zie de informatie hierboven. Met de inzet van zelftesten komt meer verantwoordelijkheid bij de mensen zelf te liggen.

Het is nog steeds van groot belang om in isolatie te gaan bij een positieve zelftest. Zo wordt voorkomen dat andere mensen worden besmet. De adviezen die mensen eerst van de GGD kregen over het virus en de besmetting kunnen nu online geraadpleegd worden. Het bron- en contactonderzoek komt daarmee te vervallen.

Meer informatie en bronnen

Werkinstructie afnemen coronatest

Het is belangrijk dat een coronatest goed wordt afgenomen. Vilans stelt daarom de werkinstructie ‘Afnemen neus-, keel-, oog- en perineumkweek’ vrij beschikbaar. Met deze werkinstructie heb je als zorgverlener een overzichtelijk naslagwerk in handen om deze kweken af te nemen. Het protocol bevat een volledige instructie voor het afnemen van de kweek.

Tip voor cliënten

Als je al lange tijd leeft met een ziekte of met een beperking kan corona een extra risico zijn. Mogelijk werk je met cliënten die tot de risicogroepen van het RIVM behoren. Het kan zijn dat zij bezorgd zijn en behoefte hebben aan informatie over zijn of haar situatie. Zodat zij betere keuzes kunnen maken over wat wel of niet te doen.
 
Naar de informatie op de website van de Rijksoverheid


Veelgestelde vragen over testen en corona

1. Hoe weet ik of ik het coronavirus heb?

De klachten bij het coronavirus zijn:

  • Verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn)
  • Hoesten
  • Benauwd of kortademig
  • Verhoging of koorts
  • Plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)

Bron: Symptomen coronavirus op rijksoverheid.nl

Meer informatie over corona en de vraag of je het hebt op: 


2. Wat gebeurt er bij een positieve coronatest?

Als je een positieve testuitslag krijgt, heb je COVID-19. Je bent dan een aantal dagen besmettelijk en gaat daarom in isolatie. Dit betekent dat je je afzondert om te voorkomen dat je andere mensen besmet. Ben je getest met klachten dan duurt de isolatie maximaal 10 dagen, geteld vanaf de datum dat je klachten kreeg. Je mag eerder uit isolatie als je 24 uur geen klachten (koorts, hoesten, keelpijn en neusverkouden) meer hebt, én het minimaal 5 dagen geleden is dat je klachten kreeg.

Het kan zijn dat je géén klachten had toen je getest werd of een zelftest deed en dat je ook geen klachten hebt gekregen. Dan duurt de isolatie 5 dagen, geteld vanaf de testdatum. Krijg je tijdens de isolatie toch klachten die horen bij corona, dan gaat er een nieuwe isolatieperiode in en telt het aantal dagen vanaf de datum dat je klachten kreeg.

Bron: Quarantaine en isoloatie (25 februari 2022) op rivm.nl


3. Wat zijn de klachten bij het coronavirus?

De symptomen passend bij corona zijn:

  • Verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn)
  • Hoesten
  • Benauwdheid
  • Verhoging of koorts
  • Plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)

Meestal zijn de klachten: verkoudheid, longklachten en/of koorts, vergelijkbaar met gewone griep. In het overgrote deel van de gevallen blijft het bij corona bij soortgelijke verschijnselen als bij een gewone griep. Maar let op: bij (kwetsbare) ouderen kunnen de klachten anders zijn, en herken je coronaverschijnselen daardoor moeilijker. 

Bron: Symptomen coronavirus op rijksoverheid.nl


4. Hoe lang duurt het na een besmetting totdat je ziek wordt?

De periode tussen het moment dat je besmet raakt en dat je klachten krijgt heet incubatietijd. De incubatietijd van COVID-19 ligt tussen de 2 en 14 dagen. Als je besmet raakt duurt het meestal 5 tot 6 dagen voordat je klachten krijgt. Uit het bron- en contactonderzoek blijkt dat 99% van de contacten die klachten krijgen, dit binnen 10 dagen na het laatste contact krijgen. 

Bron: De ziekte COVID-19 (17 januari 2022) op rivm.nl

 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.



Reacties

manuela tilma 30/3/2021

Als je als zorgmedewerker bent ingeent moet je dan ook 5 dagen in quarantaine blijven als je in contact bent geweest met iemand met corona? Ook als je geen klachten hebt.

Manuela Tilma , wijkverpleegkundige


jennie 5/1/2021

Ha sonja,
De Gezondheidsraad adviseert nu om mensen die corona hebben gehad ook te vaccineren. Meer informatie over het corona vaccin vind je op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/vraag-en-antwoord/wie-krijgt-een-coronavaccinatie-en-wanneer
Hoop dat je hier mee verder kunt.


Sonja Buisman 4/1/2021

Als je corona hebt gehad heb je antistoffen, moet je dan alsnog inenten


Anne 13/12/2020

4 dec ben ik ziek geworden en positief getest, mijn man 2 dagen later en onze kinderen weer 2 dagen later, dus 8 dec. Via GGD hoorde we dat als ze de 13e 24 uur klachtenvrij zijn weer aan het werk mogen. Ik heb nog steeds klachten (benauwdheid, hoesten). Blijf ik hen niet besmetten, zodat zij anderen ook kunnen besmetten?