Naar hoofdinhoud Naar footer

Hoe organiseer je dementiezorg?

Goede zorg en ondersteuning voor mensen met dementie en hun naasten vraagt om goede samenwerking op verschillende niveaus. Tussen zorgprofessionals rondom de persoon, maar ook tussen partijen op regionaal en op landelijke niveau.

Dementienetwerken

In Nederland zijn ongeveer 60 regionale dementienetwerken actief. In deze samenwerkingsverbanden werken professionals met elkaar aan goede zorg en ondersteuning voor mensen met dementie. Op de website van het Dementie Netwerk Nederland vind je een handige overzichtskaart van de dementienetwerken in Nederland. Als je klikt op een netwerk of regio, dan zie je in welke gemeenten het dementienetwerk actief is, wie de netwerkcoördinator of ketenregisseur is en hoe je deze persoon kunt bereiken. 

  • Bekijk de overzichtskaart dementienetwerken en Netwerken dementie kunnen zicht ook meteen aansuiten op de website Dementie Netwerk Nederland (DNN)

Naast de dementienetwerken zijn er ook andere netwerken die zich bezig houden met dementie, bijvoorbeeld die voor kwetsbare ouderen en palliatieve zorg. Wanneer in dezelfde regio meerdere netwerken aanwezig zijn, is een goede samenwerking tussen de netwerken nodig.

Samenwerking in de regio

Dementie heeft impact op allerlei levensterreinen. Het gaat bijvoorbeeld ook om het sociale netwerk en over de samenwerking tussen professionals in het sociale domein. De meeste mensen willen langer thuis wonen. Passende ondersteuning is hierbij van cruciaal belang voor mensen met dementie én hun naasten. Daarnaast heeft de gemeente ook een rol als medefinancierder van de dementiezorg en -ondersteuning. 

Dit maakt de positie van gemeentes belangrijk. Dementie is een maatschappelijk probleem. Doordat steeds meer mensen met dementie thuis wonen is het ook belangrijk om ook samen te werken met andere organisaties zoals woningcorporaties, onderwijs en winkels. 

Samenwerking tussen professionals

Om als professionals rondom een persoon met dementie goed samen te werken is het nodig om elkaar te kennen en te weten wat je van elkaar kan verwachten. Om te weten wat er in de regio qua aanbod is, kan het helpen om met elkaar een zogenaamde sociale kaart te maken. Hierop zet je alles wat er in een regio te vinden is rondom zorg en ondersteuning voor mensen met dementie.

Het kan ook helpen om met de betrokken professionals gezamenlijk het proces van dementie in kaart te brengen. Zo kun je voor iedereen duidelijk maken wie welke rol heeft. Je kunt bijvoorbeeld samen een stroomschema of zorgpad maken.

Lees meer

  • Ook op landelijk niveau gebeurt veel rondom dementie. Op de pagina Aandacht voor dementie vind je een aantal projecten waarbij verschillende organisaties op landelijk niveau de handen in een slaan.

Bronnen

  • Dementiezorg voor elkaar
  • Dementie Twente
  • Dementienet
  • Kennisnetwerk kwetsbare ouderen
  • Trimbos
  • Dementienetwerken Nederland
  • Vilans
  • Samen dementievriendelijk
  • Integraal werken in de wijk

Tips over zorg organiseren

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden

Stel je vraag aan:

Deel deze pagina via: