Naar hoofdinhoud Naar footer

Dagbesteding en dagopvang bij dementie

Dagbesteding en dagopvang kunnen structuur en een zinvolle invulling geven aan de dagelijkse gang van zaken voor de persoon met dementie en zijn of haar naasten. Uit onderzoek blijkt daarnaast dat dagbesteding buitenshuis kan bijdragen aan het langer thuis wonen van mensen met dementie (bron: onderzoek dagbesteding dementie). Er zijn veel verschillende vormen van dagbesteding en dagopvang. Hoe vind je de juiste voor een cliënt?

Om een passende vorm van daginvulling te vinden, is het belangrijk om de wensen en behoeftes van de persoon met dementie (en zijn of haar naasten) in kaart te brengen. Stel daarbij de volgende vragen: 

  • Wat kan iemand die dementie heeft nog wel? 
  • Hoe ziet iemands sociale netwerk eruit?  
  • Wat kunnen we doen om hun leven zoveel te laten blijven zoals het nu is?

Dagbesteding en dagbehandeling

Er zijn veel verschillende vormen van dagbesteding voor een persoon met dementie. Bij deze dagbesteding ligt de nadruk op gezelligheid en ontspanning. Een aantal veelvoorkomende vormen van dagbesteding zijn: 

  • Huiskamerprojecten waar de nadruk ligt op samen koffiedrinken en eten, spelletjes doen en af en toe een gezamenlijk uitstapje.
  • Zorgboerderijen waar de persoon met dementie de zorgboer bij verschillende activiteiten ondersteunt zoals het verzorgen van dieren en planten.

Dagbesteding valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Het precieze aanbod verschilt per gemeente. Op kiesvoorjezorg.nl vind je een overzicht van de mogelijkheden in de gemeente. Naast dagbesteding is er ook dagbehandeling voor mensen met dementie. Hierbij is een multidisciplinair team van bijvoorbeeld gespecialiseerde verzorgenden betrokken. Het aanbod van dagbehandeling verschilt ook per gemeente. 

Behoeftes in kaart te brengen

Het kan lastig zijn om te achterhalen wat iemand met dementie echt wil. Rechtstreeks vragen waar iemand behoefte aan heeft, levert vaak algemene antwoorden op als ‘kunnen blijven doen wat ik nu doe’ of ‘zo lang mogelijk samen blijven’. Wat betekent dat precies? Om daarachter te komen zijn andere vragen nodig. Bijvoorbeeld: 

  • Waar geniet je van?
  • Heb je behoefte aan contacten of ben je liever op jezelf?
  • Ga je graag naar buiten of ben je liever thuis? 

Het bepalen van de dagbesteding is bij uitstek iets om samen over te beslissen. Het betrekken van mensen met dementie kan lastig zijn, maar is wel erg belangrijk. Wanneer mensen met dementie betrokken worden bij de besluitvorming draagt dit bij aan zowel hun eigen welzijn als dat van hun mantelzorgers. 

Jonge mensen met dementie

Het is belangrijk om rekening te houden met de behoeftes van jonge mensen met dementie. Zij zitten in een andere fase van hun leven en hebben daardoor andere wensen en behoeftes. SPANkracht is een praktisch hulpmiddel die hierbij kan helpen.  

Vrijwilligerswerk

Mensen met dementie kunnen zelf ook nog veel bijdragen. In meerdere regio’s zijn er initiatieven waarbij mensen met dementie als vrijwilliger kunnen werken. Uit onderzoek van de afdeling Psychiatrie van Amsterdam UMC, locatie VUmc blijkt dat vrijwilligerswerk bij mensen met dementie kan leiden tot minder emotionele problemen zoals angst, apathie, depressie en agitatie.

Lees meer

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden

Contactpersonen

Deel deze pagina via: