Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Eten en drinken

Gezond eten en drinken

Wat gezond eten en drinken nou werkelijk betekent is voor de meeste mensen niet altijd duidelijk. Die onduidelijkheid is niet vreemd. Want wat voor de één gezond is, is dat niet per se voor de ander. Welke voedingsstoffen goed voor je zijn hangt van allerlei factoren af.

We weten allemaal dat gezonde voeding belangrijk is voor ons lichaam. We hebben eten en drinken nodig als brandstof en als bouwstof. En door gezond te eten kunnen we bepaalde ziekten voorkomen. Toch is gezond eten niet voor iedereen hetzelfde. Welke en hoeveel voedingsstoffen je nodig hebt hangt onder andere af van je leeftijd en geslacht, of je ziek bent en hoeveel je beweegt. Iemand met overgewicht heeft een andere voeding nodig dan een iemand met een allergie. En iemand met diabetes heeft een andere voeding nodig dan iemand met ondervoeding.

Schijf van Vijf

De Schijf van Vijf is een hulpmiddel voor mensen die gezond willen eten. De Schijf van Vijf adviseert:
  • Veel groente en fruit.
  • Volkoren producten. Denk aan volkorenbrood, volkoren pasta, volkoren couscous en zilvervliesrijst.
  • Minder vlees en meer plantaardig. Varieer met vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten.
  • Zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten.
  • Dorstlessers zonder suiker.
  • Niet te veel en te vaak producten buiten de Schijf van Vijf.

Het Voedingscentrum biedt verschillende instrumenten en handvatten die voor jou als zorgprofessional handig kunnen zijn. We noemen er een paar:

Afwijken van de Schijf van Vijf

Sommige mensen hebben voeding nodig die anders is dan wat de Schijf van Vijf adviseert. Bijvoorbeeld topsporters, mensen die ziek zijn of een aandoening hebben. Of mensen die herstellen van een operatie. Voor deze mensen kan een diëtist een dieet opstellen. Zo’n dieet is dan speciaal afgestemd op de behoeften van die specifieke persoon.

Diëtist vinden

Zoek je een diëtist? Via de website van het Voedingscentrum kom je in contact met een diëtist in jouw buurt. Thuiszorgteams werken vaak ook al samen met enkele diëtisten. Je kunt er ook terecht voor advies. 

Woon jij of woont jouw naaste in een verpleeghuis? Dan kan je waarschijnlijk gebruik maken van de diëtist binnen de zorginstelling. Vraag de vaste zorgmedewerkers, andere behandelaren of arts om je in contact te brengen met een diëtist.

Eten en drinken: meer dan een brandstof

Eten en drinken doet meer dan het leveren van voedingsstoffen. Eten en drinken levert voor de meeste mensen ook plezier en genot. Ook zorgt eten en drinken voor structuur op de dag. Voor mensen die eenzaam zijn, in een instelling wonen of weinig om handen hebben kan eten en drinken daarom extra belangrijk zijn.

Meer lezen over eten met plezier?

  • In het boek Toen was koken heel gewoon gebruikt Lisette Bossert eten en drinken als instrument voor meer geluksmomenten in het leven van mensen met dementie. Een bord met lekker en smakelijk eten is natuurlijk een groot genot, maar het opeten ervan duurt meestal maar een kwartier. Hoe kun je het eetmoment uitbreiden en verlengen? Dit boek helpt je daarbij, met menselijke verhalen met prachtige smaakherinneringen, herkenbare beelden en natuurlijk een heel stel heerlijke recepten.
  • Kijk voor tips op de website van Waardigheid en trots: 10 tips voor eten met meer smaak en plezier in het verpleeghuis

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.