Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Eten en drinken

Hulpmiddelen

Hulpmiddelen voor mensen met obesitas

In de zorg komen er elk jaar meer cliënten met fors overgewicht bij. De zorg voor deze mensen is op een aantal punten echt anders. Obesitas is een chronische aandoening die vraagt om professionele, respectvolle en ergonomisch uit te voeren zorg. Belangrijk is dat zorgverleners deze kennis in huis hebben.

BMI40+

ZonMw ondersteunde in het kader van ZorgVoorBeter het project ‘BMI40+’. LOCOmotion heeft samen met Zwaartepunt en de Stichting Over Gewicht gewerkt aan interessant (les)materiaal (boekjes, cartoons, e-learning, films, een checklist en artikelen) waarmee zorgverleners meer kennis en begrip kunnen opdoen om de zorg voor obese cliënten te optimaliseren.
Goedgebruik.nl/bmi40plus

Hulpmiddelen voor mensen met obesitas zijn meestal vergelijkbaar met hulpmiddelen die gewoonlijk worden ingezet voor mensen die problemen ondervinden met bepaalde activiteiten. Wel zijn hulpmiddelen voor mensen met obesitas vaak robuuster uitgevoerd. Voorbeelden:

  • meubilair, zoals bedden, stoelen 
  • til- en transferhulpmiddelen, zoals tilliften,  transferstoelen, glijzeilen
  • woningaanpassingen, zoals steunen en beugels, sanitair
  • mobiliteitshulpmiddelen, zoals krukken, rollators, rolstoelen.
  • Voor loophulpmiddelen, e-bikes en scootmobielen zijn keuze-ondersteunende hulpjes ontwikkeld op de Hulpmiddelenwijzer van Vilans. Deze helpen stapsgewijs bij het vinden van een hulpmiddel dat het beste past bij een cliënt.

Hulpmiddelen bij eten en drinken

Eet- en drinkhulpmiddelen bestaan in alle soorten en maten. De verschillende oplossingen hangen samen met de beperkingen die een cliënt ondervindt. Zo zijn er hulpmiddelen voor mensen die hun arm of hand niet kunnen gebruiken, langzaam eten en drinken, tremors hebben of liggend moeten eten en drinken. Op hoofdlijnen is er onderscheid tussen: 

  • hulpmiddelen bij drinken: meestal speciale bekers, kommen en glazen. Voorbeelden zijn bekers met extra oren, een tuit of een antilekdeksel. Om vallen te voorkomen bestaan er bekers met een verzwaarde bodem of standaards voor bekers. Voor het warmhouden worden dubbelwandige bekers gebruikt. Maar ook (ingebouwde) rietjes zijn al genoeg voor bepaalde cliënten.
  • hulpmiddelen bij eten: vooral bestek, servies en (elektrische) eethulpen. Speciaal bestek kent een ruime keuze: lichtgewicht of juist verzwaard, speciaal vormgegeven, verdikt of verlengd, gecombineerd bestek of bestekhouders. Dat geldt ook voor borden: warmhoudborden, met opstaande rand, met vakverdeling of bordverhogers. De eethulp kent twee soorten: een waarbij de gebruiker zelf het voedsel op de lepel schept en naar de mond brengt en een waarbij het apparaat dat doet.

Keuzehulp helpt bij keuze juiste drinkbeker

Het kiezen van een goede drinkbeker kan veel problemen voorkomen. Denk aan verslikken, morsen en überhaupt voldoende vocht binnen krijgen. Omdat er ontzettend veel drinkbekers op de markt zijn en elke beker zijn eigen slimmigheden kent, maakte Scouters, community voor mensen met een beperking, een keuzehulp die je helpt om de juiste drinkbeker te kiezen. 

Hulpmiddelenwijzer

Een uitgebreid overzicht van eet- en drinkhulpmiddelen staat op de website Hulpmiddelenwijzer.