Ga direct naar:
Free Learning over eten, drinken en slikken
E-learning 'Ouderen en ondervoeding'
Kennistest hygiëneregels kleinschalig wonen
Ervaringskaarten
Focuskaarten
Spel 'Smaken verschillen'
Lessen Eten en drinken voor mbo en hbo
Onderwijsmodule implementatie verbetering op het gebied van eten en drinken
Onderwijsmodule ondervoeding
Handreiking: Hoe ga je om met eten en drinken
Elke maaltijd weer een feest
Obese cliënten
In de Free Learning ‘Eten, drinken en slikken’ van LOCOmotion leer je meer over slikken en verslikken. In totaal ben je ongeveer 30 minuten met de module bezig. Als je meer dan 80 procent van de vragen goed hebt beantwoord kun je gratis een certificaat met je naam downloaden. Bij goed resultaat krijg je voor deze module 1 accreditatiepunt (€ 4,- administratiekosten) voor het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen en Verzorgenden van V&VN.
Terug naar boven
De Wageningen Universiteit heeft speciaal voor verpleegkundigen en verzorgenden een e-learning gemaakt met informatie van onder andere de Stuurgroep Ondervoeding en Zorg voor Beter. Bezoekers van Zorg voor Beter volgen de e-learning gratis.
De e-learning bestaat uit vier modules met filmpjes, quizzen, casussen en verwerkingsopdrachten. Je kunt alle modules volgen, of slechts een deel daarvan (ongeveer een uur per module). De vier modules kun je na elkaar maken. De makers stimuleren je ook om na te denken over hoe je de informatie toepast in je eigen werk. De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Wat is ondervoeding bij ouderen en hoe vaak komt het voor?
- Hoe herken je ondervoeding?
- Wat kun je doen om ondervoeding tegen te gaan of te voorkomen?
- Wat is gezonde voeding voor ouderen?
Let op: bij de start van de e-learning heb je drie keuzes: browse as a guest, self-enroll in this course en login as enrolled student. Kies hier de eerste of tweede mogelijkheid.
Terug naar boven 
De kennistest bestaat uit drie simulaties, die beginnen met een voorbeeld uit de praktijk. Zoals Cathy. Ze woont vanwege alzheimer in een kleinschalige woonvoorziening. Tijdens de lunch mag ze daar geen zachtgekookte eieren meer eten. Hoe reageer jij als Cathy’s dochter dit probleem aankaart? De kennistest (10 min.) geeft je tips over onder meer voedselveiligheid en je kunt via een invulformulier eigen ervaringen beschrijven. Vraag feedback aan collega’s en kom samen tot ideeën om de zorg voor cliënten beter te maken.
Doe de praktijksimulaties:
- Zachtgekookt eitje: hoe vind je de juiste balans in de wens van de bewoners en voedselveiligheid?
- Familiedag: hoe zorg je voor de perfecte familiedag?
- Stickeren: plak je wel of niet?
Terug naar boven 
Met een ervaringskaart ondervind je zelf wat cliënten ervaren voor, tijdens of na de maaltijd. Denk aan de ambiance, het aanschuiven van de stoel en geholpen worden tijdens het eten. Door deze ervaring word je je bewuster van de huidige zorg en gang van zaken rondom eten en drinken. Zo kun je je werk anders en beter gaan uitvoeren. Op elk kaartje staan ook opdrachten voor meer diepgang. De ervaringskaart is ontwikkeld op basis van ervaringen uit Zorg voor Beter-verbetertrajecten.
Terug naar boven 
Met een focuskaart kun je een bepaalde periode extra aandacht besteden aan een bepaald onderwerp, individueel of als team. Denk aan maaltijdwaardering, rituelen of omgaan met afweergedrag. Dankzij de focus leer je in korte tijd meer over het onderwerp en je kijkt – samen met collega’s – naar aspecten die jullie of de cliënten belangrijk vinden. Hierover maak je dan weer afspraken. De focuskaart is ontwikkeld op basis van de ervaringen uit Zorg voor Beter-verbetertrajecten.
Terug naar boven 
Met het spel ‘Smaken verschillen’ ga je op een speelse manier het gesprek aan met cliënten en elkaar over eten en drinken. Cliënten krijgen de ruimte om te bespreken wat ze lekker vinden, welke behoeften ze hebben en welke verbeterpunten ze zien. Ook biedt het spel gelegenheid om te vertellen over vroeger. Het spel geeft inzicht in wensen en behoeften, maar ook in risicogedrag.
We raden je aan om het spelbord op stevig A3-papier te printen. De spelkaarten kun je printen en uitknippen. Ook bestaat er de mogelijkheid om zelf vragen toe te voegen met de lege spelkaartjes. De spelkaartjes kun je ook los van het spel als gespreksstarters gebruiken. Het spel ‘Smaken verschillen’ is ontwikkeld op basis van de ervaringen uit Zorg voor Beter-verbetertrajecten.
Download het spel:
Terug naar boven 
In 2010-2011 vond het ZonMw-programma Zorg voor Beter II plaats. Eén van de projecten binnen dit programma was het project ‘Implementatie van richtlijnen, handleidingen en protocollen rond Eten & Drinken in de praktijk van verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg en in de opleidingen tot verpleegkundige en verzorgende’, kortweg het project ‘Eten & Drinken’ genoemd.
Dit project is in het tweede semester van het studiejaar 2010-2011 uitgevoerd bij het Instituut voor Gezondheidszorg (IvG) van de Hogeschool Rotterdam door de Kenniskring Transities in Zorg in samenwerking met Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN). Binnen het project ‘Eten & Drinken’ hebben een aantal studenten hbo-v als afstudeeropdracht een verbetertraject rondom eten en drinken uitgevoerd in hun stage-instelling. In het kader van dit ZonMw-project is deze docentenhandleiding ‘Lessen over eten en drinken’ voor hbo- en mbo-studenten ontwikkeld. In deze lessen staan enkele belangrijke thema’s rondom eten en drinken uit Zorg voor Beter centraal.
Download de Zorg voor Beter II Onderwijsmodule Eten & Drinken (diapresentatie) (pptx)
Download de Zorg voor Beter II Onderwijsmodule Eten & Drinken (docentenhandleiding) (pdf)
Terug naar boven 
Deze module is ontwikkeld in het kader van het ZonMw-project ‘Eten & Drinken’. Voor dit project hebben zeven studenten hbo-v als afstudeeropdracht een verbetertraject rondom het thema ‘Eten & Drinken’ uitgevoerd in hun stage-instelling; vier verpleeg- en verzorgingshuizen en drie thuiszorginstellingen. V&VN leverde de implementatiekennis die voor de verbetertrajecten nodig was, in de vorm van workshops aan docenten van IvG. Zij gebruikten deze implementatiekennis weer bij de begeleiding van de deelnemende studenten. De workshops van de V&VN zijn in deze lesmodule vertaald naar hoorcolleges en werkgroepen, waarmee studenten hbo-v in alle sectoren van de zorg en voor een breed scala aan onderwerpen verbeter- of verandertrajecten kunnen initiëren in de zorgpraktijk.
Download de Zorg voor Beter II Onderwijsmodule Implementatie (diapresentatie) (pptx)
Download de Zorg voor Beter II Onderwijsmodule Implementatie (docentenhandleiding) (pdf)
Terug naar boven 
Dit onderwijsdocument is bedoeld voor docenten, opleiders en trainers die helpenden, verzorgenden en verpleegkundigen opleiden die werkzaam zijn in de ouderenzorg. Zij kunnen het materiaal gebruiken in hun curricula en trainingen.
De doelgroepen waarvoor dit onderwijspakket is samengesteld zijn:
- helpende zorg en welzijn niveau 2
- verzorgende niveau 3 VIG Brancheverbijzondering VVT
- verpleegkundigen niveau 4 Brancheverbijzondering VVT
Download de Onderwijsmodule Ondervoeding (pdf)
Terug naar boven 
V&VN heeft praktische handreikingen voor verzorgenden en verpleegkundigen ontwikkeld voor het omgaan met lastige dilemma's. Wat doe je bijvoorbeeld als een bewoner of patiënt weigert te eten? En hoe reageer je als de familie wil dat hun naaste kunstmatig gevoed wordt, terwijl je daar zelf anders over denkt? Download Hoe ga je om met eten en drinken V&VN (pdf)
Terug naar boven 
Meer handreikingen over het verbeteren van de maaltijdambiance vind je in de brochure ‘Elke maaltijd weer een feest’. Bestel de brochure Elke maaltijd weer een feest via de webwinkel van Vilans.
Terug naar boven 
Gratis Free Learning Module over het professioneel, ergonomisch en respectvol omgaan met obese cliënten:
Free Learning/Obese cliënten
‘Zwaartepunt’ biedt competentiegerichte scholingen en trainingen aan medewerkers binnen de zorg- en welzijnssector, waarbij de kwaliteit in het contact centraal staat. Zij werken op haptonomische basis, praktijkgericht en zijn gespecialiseerd in opleidingstrajecten op maat. Eén van hun speerpunten is obesitas: zij hebben zich gespecialiseerd in het begeleiden, verzorgen en verplaatsen van obese mensen.
www.zwaartepunt.nl
Terug naar boven 