Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Eten en drinken

Slikken: vier fasen

Op deze pagina lees je hoe slikken werkt en wat de beste houding is om goed te kunnen slikken.

Slikken gebeurt globaal in vier fasen:

  1. Voorbereidende fase: afhappen, kauwen en verzamelen van voedsel op de tong.
  2. Mondfase: vervoer van het voedsel naar de keel door een golvende beweging van de tong door de tongspieren. Het zachte gehemelte sluit de neusweg af en de slikreactie volgt.
  3. Keelfase: het voedsel vervolgt zijn weg door de keel. De kans op verslikken (voedsel in de luchtpijp) wordt verkleind doordat het strottenklepje naar beneden wordt geduwd en de luchtpijp bijna afsluit. Ook de stembanden helpen mee door te sluiten.
  4. Slokdarmfase: het voedsel gaat van keel naar slokdarm en vervolgens naar de maag.

Bekijk de onderstaande video van Maastricht University:

https://www.youtube.com/watch?v=NQT7oDH_kKU

Hoewel mensen verschillende eetgewoonten hebben, en dit ook per cultuur verschilt, blijft de basis van eten en drinken hetzelfde. De zitpositie is de beste houding om goed te kunnen slikken. Hoofd, nek, mond, tong, keel, kaken, strottenhoofd en slokdarm werken in deze houding het beste met elkaar samen. Het slikken verloopt op deze manier snel. Men slikt ongeveer 600 keer gedurende een dag en een nacht.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.