Naar hoofdinhoud Naar footer

Wat te doen bij verslikken?

Wanneer iemand zich verslikt, komt eten of drinken in de luchtpijp terecht. Meestal veroorzaakt dit een hoestbui. Hoesten zorgt ervoor dat datgene wat in de luchtpijp is gekomen er als het ware ‘uit wordt geblazen’.

Als de cliënt het benauwd krijgt, niet meer kan praten of hoesten, geen lucht meer kan krijgen en blauw wordt, moet je ingrijpen.

Doe dit bij verslikken:

  • Probeer rustig te blijven. Waarschuw bij een dreigende verstikking altijd een arts of bel 112.
  • Verslikken in dik vloeibaar en vast voedsel komt minder vaak voor, maar levert een groter gevaar op dan verslikken in dun vloeibaar voedsel.
  • Laat de cliënt niet alleen.
  • Benoem wat je gaat doen. Wanneer een cliënt schrikt van een handeling of aanraking zal hij reflexmatig inademen waardoor het voedsel nog verder de keel in kan schieten.

Hulp bij verslikken

Wat doe je bij verslikken en een niet reanimeren wens?

Wanneer een bewoner of cliënt zich verslikt in voedsel dan moet je eerst proberen de belemmering van de luchtweg op te heffen. Dit doe je met stoten tussen de schouderbladen en als dat niet helpt via buikstoten. Pas als het slachtoffer het bewustzijn verliest ga je over op reanimeren (het geven van borstcompressies en beademen). Borstcompressies zijn niet bedoeld om een luchtwegbelemmering op te heffen bij een verstikking/verslikking. Zorgprofessionals moeten altijd een niet reanimeren verklaring van een slachtoffer respecteren.

Lees meer over reanimatie in de richtlijn Reanimatie van een volwassene op de website van de Nederlandse Reanimatie Raad. 

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden