Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Eten en drinken

Bewustwording: eerste stap in voedingszorg

Bewustwording is de belangrijke eerste stap bij goede voedingszorg. Met focuskaarten en ervaringskaarten werk je als zorgmedewerker of student aan het juist signaleren van ondervoeding en optimaliseren van de maaltijdambiance.

De kleine opdrachten geven reflectie, bewustwording en uitwisselmomenten. Speel bijvoorbeeld ‘Smaken Verschillen’: een activerende werkvorm met bewoners of met medewerkers onderling. Een mooie manier om met elkaar in gesprek te komen.

Ervaringskaarten Eten en Drinken

  • Hoe wij hier ontbijten? Ervaar het zelf!
  • Alleen nog even iedereen aanschuiven? Ervaar het zelf! Over afhankelijk zijn tijdens de maaltijd.
  • Kom mevrouw de Jong, nog twee hapjes…’ Ervaar het zelf! Over geholpen worden tijdens de maaltijd.
  • Hoe is de ambiance hier eigenlijk tijdens de maaltijden? Ervaar het zelf!
  • Oh daar is de trombosedienst al en ik zit nog te eten… Ervaar het zelf! Over verstoringen tijdens de maaltijd.
  • Even snel die borden weghalen, dan kan het toetje komen. Ervaar het zelf! Over haast tijdens de maaltijd.
  • Aan de lunch voor ieder wat wils? Ervaar het zelf! Over ervaren van een slechte ambiance.

Focuskaarten Eten en Drinken

  • Het oog wil ook wat! Eetlust verbeteren door optimaliseren van de maaltijdambiance.
  • ‘Goh, u zwemt helemaal in uw kleren…’ Cliënten screenen op ondervoeding.
  • 'Even een moment stilte graag…’ Bidden, danken en andere rituelen tijdens de maaltijd.
  • ‘Ga toch weg met die lepel!’ Omgaan met afweergedrag rondom eten en drinken bij cliënten met dementie.
  • ‘En, heeft het gesmaakt?’ De maaltijdwaardering van cliënten.
  • Meet en weet wat de cliënt eet. De voedingsinname meten van cliënten.

Ervaringskaarten

Met een ervaringskaart ondervind je zelf wat cliënten ervaren voor, tijdens of na de maaltijd. Denk aan de ambiance, het aanschuiven van de stoel of geholpen worden tijdens het eten. Door deze ervaring word je je bewuster van de huidige zorg en gang van zaken rondom eten en drinken. Zo kun je je werk anders en beter uitvoeren. Op elk kaartje staan ook opdrachten voor meer diepgang. Deze hoef je niet meteen uit te voeren, dat kan ook in een later stadium.

Focuskaarten

Met een focuskaart besteed je tijdens een bepaalde periode, bijvoorbeeld een week, extra aandacht aan een bepaald onderwerp. Individueel of als team. Denk aan maaltijdwaardering, rituelen of omgaan met afweergedrag. Dankzij de focus leer je in korte tijd meer over het onderwerp en kijk je – samen met collega’s – naar aspecten die belangrijk zijn. Hierover kun je vervolgens afspraken maken.

Spel Smaken Verschillen

Met het spel ‘Smaken Verschillen’ ga je op een speelse manier het gesprek aan met cliënten en elkaar over eten en drinken. Cliënten krijgen de ruimte om te bespreken wat ze lekker vinden, welke behoeften ze hebben en welke verbeterpunten ze zien. Ook biedt het spel gelegenheid om te vertellen over vroeger. Als zorgmedewerker krijg je een andere kant van cliënten te zien. Het spel geeft inzicht in wensen en behoeften, maar ook in risicogedrag. Het spel bevat vijf soorten spelkaartjes, met thematische losse kaartjes. De spelkaartjes kun je ook los van het spel gebruiken als gespreksstarters.

Aan de slag met het spel Smaken Verschillen

Download de spelregels, het spelbord en de spelkaarten. Print het spelbord op stevig A3-papier. Print de spelkaarten en knip ze uit. Zelf vragen toevoegen? Dat kan met de lege spelkaartjes.

Taskforce Gezond Eten met Ouderen

Gezond eten is een belangrijke basis om fit te blijven en gezond oud te worden. Om je te helpen bij het verzorgen van een goede maaltijd voor jouw cliënt verzamelde de Taskforce Gezond Eten met Ouderen 59 voorbeelden uit de praktijk.

De voorbeelden gaan over werkwijzen in zorginstellingen en bij ouderen thuis, waarbij de maaltijd een hoofdrol speelt. In het eindrapport lees je hoe je het welbevinden van ouderen verbetert met goede voeding.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.



Reacties

Esther de Roode 25/10/2020

De link koppelt niet door naar de juiste website/PDF.
Juiste link: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2018/05/24/eindrapportage-taskforce-gezond-eten-met-ouderen