Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Huidletsel

Categorie I: niet-wegdrukbare roodheid

Decubitus categorie 1 herken je aan een intacte huid met niet-wegdrukbare roodheid in een gelokaliseerd gebied meestal ter hoogte van een botuitsteeksel. Er kan sprake zijn van een verkleuring van de huid, warmte, oedeem, verharding en pijn. Een donkere huid vertoont mogelijk geen zichtbare verkleuring.

CategorieINiet-wegdrukbare roodheid betekent dat de rode huidskleur niet wit wordt wanneer met een aantal vingers lichte druk op de rode plek wordt uitgeoefend. De roodheid blijft. Bij een lichte huidskleur zie je de roodheid meestal duidelijk, bij cliënten met een donkere huidskleur is dit soms lastiger. Zij lopen daarom meer risico. De huid toont dan paarsig of blauw. 

Het gebied kan ook pijnlijk, stijf, zacht, warmer of kouder zijn in vergelijking met aangrenzend weefsel.

Beoogd resultaat

  • Roodheid heeft zich niet uitgebreid.
  • Roodheid is niet in een (open) wond ontaard.
  • Roodheid is verdwenen.

Interventies

  • Informeer de cliënt en mantelzorger over de huidige situatie en verschijnselen van verbetering of verslechtering.
  • Zoek de oorzaak van de decubitus door te kijken naar de plaats, het mobiliteitschema, het voedingspatroon, de huidconditie en de onderliggende pathologie, en hef deze zoveel mogelijk op.
  • Pas bij mogelijke risicofactoren preventieve maatregelen toe of breid deze uit.
  • Controleer minimaal twee keer per dag de drukplekken.
  • Bedek intacte huid met transparante wondfolie.
  • Gebruik eventueel crèmes.
    • Als de huid te droog is: gebruik een neutrale crème of lotion die snel in de huid trekt (niet wrijven).
    • Als de huid vochtig is: gebruik een product met indrogend effect zoals zinkoxide. Als er ook sprake is van incontinentie verschoon dan regelmatig het incontinentiemateriaal en bescherm de huid zo nodig met barrièrecrème- of spray. 

Bronnen

  • Landelijke multidisciplinaire richtlijn Decubitus preventie en behandeling, V&VN, 2011
  • Wondenboek 2011, Woundcare Consultant Society, Leiden

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.



Reacties

Karin 23/4/2021

Ik werk als HBO-VGG-er in het verpleeghuis en dat wat jij benoemt is geen EBP-interventie. Als wondzorgkundige kan ik je zeggen dat sowieso zinkzalf beste helemaal niet op de oudere huid kan worden ingezet. Dit zorgt voor uitdroging. Het is het belangrijkste bij geconstateerde roodheid om als eerste de oorzaak te achterhalen. Is dit puur continentie of is dit decubitus? Bij decubitus nooit smeren met zalfjes, de wrijving kan de schade aan onderliggende weefsels groter maken. Twijfel je en wil je iets aanbrengen op de dichte huid, doe dit dan zachtjes deppend, maar gebruik dus geen zinkzalf. Bij decubitus is drukverlichting en eventuele wondzorg bij de open huid de enige interventie die werkt.


Ingeborg 30/6/2020

Ik begreep laatst van iemand die in een verpleeghuis werkt dat bij roodheid /intacte huid op de stuit, en tevens incontinentie (dragen van inco-materiaal ) Een combinatie gebruikt wordt van 1/3 zinkzalf en 2/3 proshield. Dit wordt dan gemengd.
Ik had hier nog nooit van gehoord. Is dit wetenschappelijk bewezen of EBP?
Weet iemand hier iets van....ik hoor het graag