Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Huidletsel

E-learnings en scholing

Gratis e-learning over decubitus

Doorliggen komt veel voor in de zorg en dat is niet nodig. Free-Learning biedt een gratis e-learning (duur: ongeveer 30 minuten) aan waarmee je, aan de hand van vragen, basiskennis opdoet over het voorkomen en beperken van doorliggen en doorzitten. Wist je bijvoorbeeld dat kruimels of plooien in bed decubitus kunnen veroorzaken? Dankzij de toelichting bij iedere vraag leer je er meteen van. Bij 80% of meer goede antwoorden, ontvang je een certificaat.

Gratis e-learning over incontinentie dermatitis (IAD)

Wel eens gehoord van incontinentie dermatitis of IAD? Nee? Toch komt IAD heel veel voor en wordt het vaak verward met vochtletsel of decubitus. Met de gratis e-learning Incontinentie dermatitis van Free-Learning ben je na voltooiing op de hoogte van de oorzaken en verschijningsvormen van incontinentie dermatitis en weet je hoe je het kunt voorkomen.

Posters: Beter Doen, Beter Laten

Reacties verpleegkundigen:
‘Het is heel concreet, overzichtelijk een geen lange lappen tekst.’
‘Dit trekt de aandacht van mensen.’
‘Zo kan het dus ook’.

Het thema Beter Laten op V&VN.nl gaat in op het terugdringen van onnodige handelingen. Veel zorgmedewerkers zijn zich bewust van deze onnodige handelingen, maar weten niet altijd hoe ze de verandering in de praktijk kunnen doorzetten. Daarom zijn er educatieve posters ontwikkeld.

Stem met jouw team af hoe jullie de posters willen gaan gebruiken:

Draaiboeken en praktijkkaart

Voor deskundigheidsbevordering van de medewerkers zijn een aantal instrumenten ontwikkeld:

Casussen

Hieronder staan enkele casussen die gebruikt kunnen worden bij besprekingen tijdens bijvoorbeeld een scholing of werkoverleg over decubitus. Het is vaak beter om casuïstiek ‘uit eigen praktijk’ te gebruiken.

Mevrouw De Wit

Mevrouw De Wit is 86 jaar. Ze heeft een CVA gehad en is daardoor halfzijdig verlamd en kan zichzelf niet draaien. Ze heeft decubitus categorie I. Mevrouw ligt op een AD-matras en krijgt om de 4 uur wisselligging (30°).

Opdracht
Het is 24.00 uur. Mevrouw ligt op haar linkerzij. Zij is voor het laatst gedraaid om 20.00 uur. De afgelopen 3 nachten heeft mevrouw nauwelijks geslapen. Je komt bij mevrouw en ziet dat ze ligt te slapen. Je opdracht is haar te draaien op haar rechterzij. Wat doe je?

Mevrouw Jansen

Mevrouw Jansen is 86 jaar. Ze heeft een CVA gehad en is daardoor halfzijdig verlamd en kan zichzelf niet draaien. Ze heeft decubitus categorie II (blaar met gesloten blaardak). Mevrouw ligt op een AD-matras en krijgt om de 4 uur wisselligging (30°). Bekeken moet worden hoe de blaar (die is afgesloten met een verband) eruit ziet.

Opdracht
Het is 00.00 uur. Mevrouw ligt op haar linkerzij. Zij is voor het laatst gedraaid om 20.00 uur, de blaar is niet veranderd. De afgelopen 3 nachten heeft mevrouw nauwelijks geslapen. Je komt bij mevrouw en ziet dat ze ligt te slapen. Je opdracht is haar te draaien op haar rechterzij en de blaar te bekijken. Wat doe je?

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

netty@organiseertenleert.nl 29/12/2020

Een goede nachtrust zorgt ook voor een betere fysieke toestand, ik zou mw. laten slapen en haar bij de volgende 'draaironde' wisselligging geven.