Naar hoofdinhoud Naar footer

Richtlijn urinelozing en stoelgang

De Werkgroep Infectie Preventie (WIP) stelde een richtlijn Urinelozing en stoelgang op. Omdat het een belangrijke, maar moeilijk leesbare richtlijn is, leggen Conny Moons en Charlotte Michels in vier blogs uit wat deze richtlijn voor de praktijk betekent.

Dagelijks hulp bij toiletgang

Door: Conny Moons en Charlotte Michels van CareB4, deskundige infectiepreventie

's Morgens, 's middags, 's avonds en ’s nachts. Hoe verschillend de momenten ook zijn: altijd zijn er je cliënten die naar het toilet willen. Hulp bieden bij plassen en ontlasting doen we dag in, dag uit. Maar hoe doe je dat nou echt hygiënisch en hoe bescherm je jezelf en de andere bewoners?

Toiletbril, postoel en urinaal

Bacteriën verspreiden zich voornamelijk via ontlasting en urine en via de omgeving die (zichtbaar of soms niet zichtbaar) verontreinigd is met deze urine of ontlasting. Jouw werk, jouw geboden hulp bij plassen en ontlasting geeft kans op overdracht. Dat kan op veel verschillende momenten: denk maar aan de po die je gebruikt, aan de toiletbril, aan de postoel naast het bed, aan het urinaal in de spoelkeuken en aan het legen van de urinezak in een maatbeker of toilet. Op al die momenten, bij al die hulpmiddelen en handelingen, is er kans op overdracht van mogelijk ziekmakende micro-organismen van de ene naar de andere bewoner. Bijvoorbeeld via jou, via de po, de postoel, het drukknopje in de wc of via het urinaal.

Werk dus schoon en zorgvuldig, voor elkaar!

Richtlijn urinelozing en stoelgang

De richtlijn Urinelozing en stoelgang ondersteunt je bij schoon en zorgvuldig werken. De richtlijn richt zich op drie settings:

  • op verpleeghuizen
  • op woonzorgcentra
  • op voorzieningen voor kleinschalig wonen voor ouderen

Drie settingen met overeenkomsten (kwetsbare ouderen) en verschillen (bijvoorbeeld hoe zelfredzaam bewoners zijn of aantallen bewoners).

Tip 1:  Leg vooral contact met de deskundige infectiepreventie in jouw instelling en bespreek samen hoe je de uitgebreide richtlijn vertaalt naar jouw werkzaamheden, naar jouw afdeling en bewoners.

Om je te ondersteunen in het juist toepassen van deze richtlijn hebben we de richtlijn in drie onderwerpen verdeeld.

Deel 1: Po en urinaal reinigen en desinfecteren

Deel 1: Po en urinaal reinigen en desinfecteren

Deel 2: Check: is een katheter het juiste middel?

Deel 2: Check: is een katheter het juiste middel?

Deel 3: Juist gebruik van urine-opvangzakken

Deel 3: Juist gebruik van urine-opvangzakken

Deel 4: Terugblik op reacties en praktische samenvatting

Deel 4: Terugblik op reacties en praktische samenvatting

Bron

Downloads