Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen voorbehouden en risicovolle handelingen

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Voorbehouden handelingen
Voorbehouden handelingen > Mag ik mij profileren als VIG'er en de bijbehorende (getoetste) handelingen uitvoeren?
View modes: 
User avatar
Guest
Lisanne - 28-11-2022 14:17:45
   
Mag ik mij profileren als VIG'er en de bijbehorende (getoetste) handelingen uitvoeren?
Hallo!

Op dit moment ben ik een duale leerling HBO-verpleegkundige (niv. 6) en volg ik een werkend leren traject vanuit mijn werkgever. Alles wat ik moet behalen voor mijn opleiding is, door de duale vorm, gelijk op eindniveau. Op dit moment zit ik op een afdeling waar ik werk met risicovolle en verpleegtechnische handelingen, echter heb ik hier geen garantie voor in de toekomst als ik weer naar een andere afdeling wordt verplaatst (binnen de psychiatrie). Ik heb hier dan ook geen zeggenschap in.

Nu werk ik daarnaast ook als ZZP'er (als begeleider 4 waar ik ook mijn diploma voor heb). Ik heb vanuit mijn functie als begeleider behoorlijk wat aanvullende certificaten gehaald (medicatie verstrekking, omgaan met glijzeilen, ADL zorg, etc.).

Mijn vraag: Mag ik mij ook gaan profileren als VIG'er vanuit mijn ZZP positie wanneer ik de gevraagde vakken voor een VIG'er, heb behaald op het niveau van een HBO-verpleegkundige en dit kan aantonen? De vakken die ik dan onder andere zou kunnen aantonen: Verpleegkundig rekenen, medische biologie, risicovolle en verpleegtechnische handellingen (incl. communicatie en medicatie), ethiek, het opstellen van een verpleegplan, etc. + alle gehaalde certificaten. Echter wil ik niet in strijd zijn met de wet en mijn toekomstige diploma als verpleegkundige op het spel zetten.

Als ik als VIG'er zou kunnen/mogen werken kan ik op die manier zorgen dat ik in de praktijk ervaren blijf met bepaalde handellingen terwijl ik mijn opleiding binnen de psychiatrie afmaak. Ik begrijp dat ik dan wel binnen de kaders van een VIG'er moet functioneren en (nog) niet als verpleegkundige.

Mochten er tips zijn of punten waar ik hierover informatie kan vinden, dan hoor ik het graag!

User avatar
Guest
Elena Jager - 28-11-2022 15:58:48
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Mag ik mij profileren als VIG'er en de bijbehorende (getoetste) handelingen uitvoeren?
Beste Lisanne,

De wet BIG verbindt het bekwaam zijn in een handeling niet aan een opleiding. Je hoeft een handeling niet in je opleiding geleerd te hebben. Dat kan ook via bij/ nascholing/ leren in de praktijk.
De organisatie waar je als ZZP-er gaat werken zal een eigen beleid hebben over wie welke handeling mag uitvoeren. En welke eisen er aan bekwaamheid worden gesteld.

Of je je als VIG-er mag profileren met een nog niet afgeronde HBOV opleiding is een vraag waar wij het antwoord niet op hebben. Die vraag kan je mogelijk beter stellen bij je beroepskoepel: V&VN. Of bij brancheorganisaties of kennisbanken voor ZZP-ers in de zorg, bv:
- ZZP-er in de zorg: Alles wat je moet weten in 2022
- Zorgthuisnl
- SoloPartners - Dé brancheorganisatie voor zzp'ers in de zorg
- Hoe kan een zelfstandige aan het werk in de zorg? | ZZP Nederland (zzp-nederland.nl)

Vriendelijke groet,
Elena Jager
Adviseur Vilans

User avatar
Guest
Lisanne - 2-12-2022 12:42:46
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Mag ik mij profileren als VIG'er en de bijbehorende (getoetste) handelingen uitvoeren?
Hoi Elena,

Bedankt voor je bericht!

De brancheorganisaties & kennisbanken hadden wat verschillende conclusies... Vandaar dat ik mijn vraag hier had neer gelegd.

Ik heb de vraag inderdaad ook bij het V&VN neergelegd. Zij hebben mij verwezen naar een procedure waar ik kan nagaan of ik via werkervaring kan laten zien dat ik op het niveau van een VIG'er werk en mij daarop kan laten certificeren. Dus daar ben ik nu mee bezig. :)

Bedankt voor je reactie!

User avatar
Guest
Julian Hooikaas - 8-12-2022 02:16:54
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Mag ik mij profileren als VIG'er en de bijbehorende (getoetste) handelingen uitvoeren?
Wat gek eigenlijk aangezien Verzorgende IG een artikel 34 beroep is en dus wettelijk is beschermd, zonder diploma mag je jezelf dus niet uitgeven als Verzorgende IG.
https://www.bigregister.nl/registratie/nederlands-diploma-registreren/wet--en-regelgeving

Ik ben wel nieuwsgierig hoe die procedure gaat. Gewoon uit interesse.

Julian Hooikaas
ZZP'er in de zorg (Verzorgende IG)
HBO- Verpleegkundige I.O.