Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Verzorgend leiderschap

Hoe kunnen we verzorgenden faciliteren om meer leiderschap te tonen? Dat onderzochten we in de Zorg voor Beter werkplaats ‘Verzorgend leiderschap’.

De zorg is de afgelopen jaren veranderd en het vak van verzorgenden verandert mee. De zorg in de wijk en het verpleeghuis wordt bijvoorbeeld complexer en vraagt om meer samenwerking en afstemming. Jouw rol van als verzorgende is van groot belang. Jij bent de spil in de zorg voor de cliënt en kunt goed inschatten wat nodig is voor persoonlijke en goede kwaliteit van zorg. Hiervoor is ook leiderschap nodig.

Wat hebben we gedaan

Het Van Kleef Instituut (VKI) beschreef in eerder onderzoek tools die kunnen helpen om leiderschap te tonen en te ontwikkelen. In de werkplaats hebben we deze tools geoptimaliseerd samen met verzorgenden, studenten en docenten zorg en welzijn. Dit deden we door: 

 • Een keuze te maken uit de tools aan de hand van vooraf opgestelde criteria.
 • De gekozen tools te testen.
 • De tools te verbeteren voor gebruik in de praktijk en in het onderwijs. 

Interviews over verzorgend leiderschap

Jolanda Kragt werkt als verzorgende IG in de wijk. Ze volgde het ambassadeurstraject voor verzorgenden in de wijk bij V&VN. Nu is ze bezig met haar leiderschap vergroten en overbrengen op collega’s. Lees het interview met Jolanda.

Ook verzorgende IG Joke Zoetemelk volgde het ambassadeurstraject bij V&VN. Zij verbindt nu het werkveld en het bestuur. ‘Ik denk mee en stimuleer collega’s. Dat geeft veel energie.’ Lees het interview met Joke.

‘Verzorgend leiderschap gaat over opstaan voor jezelf, maar ook voor cliënten en collega’s.’ Karin volgt een opleiding tot verzorgende. Tonen van leiderschap is iets dat ze gemakkelijk doet. Lees het interview met Karin.

Bestuurder Inge Borghuis stimuleert verzorgend leiderschap in alle lagen van de organisatie. ‘Je moet verzorgenden daarin zo goed mogelijk ondersteunen. Met een open cultuur waarin je vertrouwen en ruimte geeft.’ Lees het interview met Inge.
 

Verbeteren van de tools

De uitkomsten van het testpanel waren belangrijke input voor de projectgroep en de klankbordgroep. Zo hebben we samen bestaande tools verbeterd, die verzorgenden kunnen gebruiken om verzorgend leiderschap verder te ontwikkelen. 

Resultaat van de werkplaats

Zet verzorgenden in hun kracht en leg niet alles van bovenaf op. Zo zullen zij die dat kunnen veel meer het voortouw nemen en zal de zorg veel beter geregeld worden. 

Het resultaat van deze werkplaats is een overzichtelijke en toegankelijke bundeling van handvatten, die aansluit bij jouw behoeften als verzorgende of student. De handvatten nodigen uit en faciliteren om verzorgend leiderschap te ontwikkelen.

Verzorgend leiderschap in het onderwijs

Verzorgend leiderschap ontwikkelen begint tijdens de opleiding. Wat hebben verzorgenden nodig om meer leiderschap te tonen? Aan welke handvatten uit de werkplaats hebben zij écht iets? En hoe kan hier in de opleiding al aandacht aan besteed worden? Op de website van ZonMW worden deze vragen beantwoord door een docent van de opleiding Verzorgende IG en 2 studenten.

Lees het artikel op zonmw.nl

Wie werkten samen in deze werkplaats?

De werkplaats is gefinancierd door ZonMw. 

Projectgroep

De projectgroep bestond uit:

 • Marieke Goris - Vilans 
 • Annemarie Klaassen - Van Kleef Instituut
 • Paulien den Bode - V&VN
 • Jude Scheele-Packham - Albeda college
 • Joke Zoetemelk - Marente

Klankbordgroep

In de klankbordgroep zaten verzorgenden, studenten en docenten, werkzaam in verschillende zorgorganisaties en onderwijsinstellingen. We werkten samen enkele verzorgenden die het ambassadeurstraject van V&VN hebben gevolgd.

Deelnemers

De werkplaats verzorgend leiderschap kon alleen een succes worden dankzij de input, feedback en betrokkenheid van de deelnemers:

 • Gerda van Brummelen van V&VN (experts)
 • Noortje Verhoeven van zorgorganisatie Thebe wijkverpleging (verzorgende-IG)
 • Esmay van Gool van zorgorganisatie Thebe wijkverpleging (verzorgende in opleiding)
 • Dorien Spies van zorgorganisatie Noorderbreedte (verzorgende-IG)
 • Aukje Limberg van zorgorganisatie Tante Louise (verzorgende-IG)
 • Naomi Dekker (student Albeda college)
 • Deelnemers van het testpanel: verzorgenden-IG (in opleiding)
 • De leden van de projectgroep

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.