Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Op mijn stoep: jongere en oudere op stap

Jongeren van een ROC nemen ouderen mee op stap naar de buurt waar de oudere woont of gewoond heeft. De oudere haalt herinneringen op, de jongere leert van de oudere. Beiden genieten van de ontmoeting en verbazen zich over de verschillen tussen vroeger en nu.
 

Op mijn stoep via Omroep Gelderland

https://youtu.be/7llzAvkPzeY

Werkwijze

Poster Op mijn stoepIn ‘Op mijn stoep’ nodigen jongeren ouderen uit om samen naar de buurt te gaan waar de oudere woont of vroeger woonde en de jongere nu woont. De ouderen herbeleven hun herinnering en de jongeren en ouderen delen hun levensverhalen. Zo gaan Fatima en een oud-predikant naar de kerk, praten Paul en meneer Laman over meisjes versieren en leert Sanne van het begrafenisondernemers echtpaar Huurneman over 'de dood'. De jongere leert van de oudere, de oudere kan weer iets betekenen voor een medemens.

Het project  wil wederzijdse negatieve beeldvorming doorbreken. Het project laat zien dat jongeren wel degelijk betrokken, leergierig en geïnteresseerd zijn en dat ouderen belangrijke dragers zijn van cultuur en historische kennis. Bovendien blijkt dat beiden het ook nog leuk met elkaar kunnen hebben, ze delen dezelfde emoties. Als verbindend element is gekozen voor de buurt waarin de oudere vroeger en de jongere nu woont.

‘Op mijn Stoep’ is een initiatief van Bosch Film samen met Stichting Turning Point. Het zijn steeds samenwerkingsprojecten tussen een ROC en een ouderenzorgcentrum. Inmiddels zijn er projecten in vijf provincies projecten geweest. Vaak zijn het leerlingen van een zorg- en welzijnopleiding. Door negatieve beeldvorming te doorbreken, hopen de initiatiefnemers de drempel om in de zorg te gaan werken te verlagen. Of dat werkt, is niet zeker, maar het effect is positief. Of zoals Julia von Graevenitz van Bosch Film zegt: ‘In 'Op mijn stoep' doen ze verrassende ontdekkingen. Ik weet niet of ze nu kiezen voor ouderenzorg, maar deze ervaring nemen ze mee.’

Uitzendingen via Omroep West

Mevrouw Lovink in de trouwzaal waar ze ooit trouwde

https://youtu.be/gyME_1y9-4M

Meneer Laman vertelt: meisjes versieren!

https://youtu.be/C1rfoGtCkUM

Resultaat

  • Generaties komen bij elkaar, ze merken dat in echte ontmoetingen verschillen vervagen.
  • Het project laat zien dat vooroordelen over en weer niet terecht zijn: jongeren kunnen ook wel degelijk betrokken, leergierig en geïnteresseerd zijn, ouderen belangrijke dragers van cultuur en historische kennis.
  • De ontmoetingen leverden veel bijzondere situaties op. Mensen mochten weer eens binnenkijken in het huis waar ze 40 jaar woonden. Jongeren ouderen maakten samen lol.

Bijzonderheden

  • Briefje van deelnemer aan Op mijn stoepOm ouderen te werven voor het project is gesproken met ouderen die wonen in een zorginstelling.
  • Van de geselecteerde ouderen en jongeren werd een fotootje gemaakt waarmee werd geschoven om leuke matches te maken.
  • De jongeren werden in het diepe gegooid. Zij gingen een dag op pad met iemand die in het verleden in hun buurt had gewoond.
  • Het project is inmiddels uitgevoerd in de provincies Noord-Holland, Brabant, Zeeland, Gelderland en Zuid-Holland. De volgende ROC’s hebben meegedaan: ROC Amsterdam, ROC Tilburg, ROC Zeeland, ROC Westerschelde, ROC Aventus (Apeldoorn), ROC Leiden.
  • Aan het project deden leerlingen van de volgende opleidingen mee: verpleegkunde, helpende zorg en welzijn, medewerker maatschappelijke zorg en sociaal agogisch werker.

Meer weten?

Meer informatie staat op de website Op mijn stoep

Contactpersoon

Julia von Graevenitz
tel: 020-6766276

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.