Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Collegetour enthousiasmeert studenten voor ouderenzorg

Om studenten enthousiast te maken voor de ouderenzorg moet je beginnen bij de beeldvorming van studenten verpleegkunde over ouderen(zorg). Saxion doet dat met de Collegetour 'ouderenzorg'.
 

Themaweek ouderenzorg

Werkwijze

Studenten kennen meestal weinig ouderen op grootouders of buren na. Saxion start daarom al in het 1e jaar met een themaweek ouderenzorg. De themaweek ouderenzorg begint met een themadag waarin studenten kennismaken met het thema, gastlessen volgen en docenten over dit onderwerp spreken. Sinds kort maakt een Collegetour (zoals het tv programma), waarin ouderen door studenten geïnterviewd worden, deel uit van het programma. Studenten horen in de collegetour hoe het leven van ouderen eruit ziet, wat hun ambities zijn en wat het betekent om ouder te worden.

Resultaat

Het beeld dat studenten van ouderen hebben, voornamelijk via grootouders, wordt behoorlijk onderuit gehaald. Studenten ontdekken dat ouderen ook Skypen of met een vriend door Amerika willen trekken. De ouderen die deelnamen konden goed spreken, wisten wat zij wilden en stelden zelf ook vragen aan de studenten (3 vrouwen van rond de 75 jaar). Er werden door studenten verrassende vragen gesteld over relaties, seksualiteit, woonomstandigheden, financiële omstandigheden, kijk op de huidige zorg en omgaan met mensen met dementie. De ouderen vonden het erg leuk om hieraan mee te doen en gaven studenten bovendien tips mee. Er was meteen een klik en de ouderen willen zeker vaker deelnemen. De collegetour vormt inmiddels een vast onderdeel van het curriculum van Saxion.

Leerpunten

 • Ouderen kunnen bij bepaalde vragen emotioneel worden, dat grijpt de studenten aan. Maar daarna kan ook weer overgegaan worden op een ander onderwerp.
 • Er worden geen eisen gesteld aan de ouderen die meedoen. Wie graag wil die mag. De ouderen die uiteindelijk meededen waren vitale ouderen. Achteraf is het goed dat het zo gelopen is. Dit was verhelderend voor studenten. Studenten krijgen al veel theorie aangeboden over de geriatrische cliënt en zullen deze cliënten ook tegenkomen op stage.
 • Bevlogen studenten worden in contact gebracht met het Lectoraat Ouderenzorg. Zo kunnen zij meedoen aan praktijk- en onderzoeksprojecten, of presentaties geven tijdens symposia.

Bijzonderheden

 • Werving van ouderen gebeurt in samenwerking met Stichting Informele Zorg Twente
 • De ouderen worden door SIZ Twente en Saxion voorbereid op de Collegetour.
 • Een contactpersoon vanuit Saxion maakt de ouderen wegwijs (hoe bereiken ze Saxion en welke vragen kunnen ze verwachten).
 • Ouderen worden circa 45 minuten geïnterviewd door een groep van zo’n 70 studenten.
 • De docent heeft aan het begin van de collegetour aan de ouderen gevraagd of zij zichzelf wilden voorstellen. Dit leverde genoeg aanknopingspunten op voor vragen.
 • Er ligt een set met vragen klaar om de zaal eventueel te activeren.
 • Ouderen worden geobserveerd en in bescherming genomen indien nodig.
 • Er worden foto’s gemaakt als herinnering voor de ouderen.
 • Vergoeding bestaat uit een kleine attentie en een reiskostenvergoeding.

Contactpersoon

Jeroen Boonstra, j.s.boonstra@saxion.nl

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.