Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Video's over mondzorg

In deze filmpjes van mondzorgdienst Omnios krijg je onder meer uitleg over poetshoudingen, het schoonmaken van een prothese en het reinigen van een mond zónder tanden.

Tanden poetsen bij ouderen

https://www.youtube.com/watch?v=m1KjgQm7wS0

Poetshouding

https://www.youtube.com/watch?v=FrcRqfBya3I

Poetsen van tandeloze mond

https://www.youtube.com/watch?v=cySXDl6C1KM

Schoonmaken van een prothese

https://www.youtube.com/watch?v=LdJJLWeav24

Bekijk alle video's in deze afspeellijst

Instructiekaarten mondverzorging

TNO heeft met steun van Fonds OGZ een set van 10 instructiekaarten (onderdeel van project Mondzorg is hoofdzaak) ontwikkeld om de mondgezondheid voor verpleeghuisbewoners te verbeteren. Voor de volgende situaties zijn kaarten ontwikkeld.

Lees meer en

Video bij poetsinstructiekaarten

Instructievideo voor verzorgenden om de mondverzorging in verpleeghuizen te verbeteren. De video hoort bij de 

https://youtu.be/yEeYMdNecPw

Als u deze video in een presentatie of in het onderwijs wilt gebruiken, waar geen online verbinding beschikbaar is, kunt u de video hier downloaden. Klik met de rechtermuisknop op de link, en kies voor 'doel opslaan als'.

Toelichting: een WMV-bestand is meest geschikt voor Windows Media Player en een MP4-bestand is meest geschikt voor Apple Quicktime Player.

Het artikel Instructiekaarten en instructie DVD mondverzorging Verpleeghuisbewoners (pdf) gaat over het belang van goede mondverzorging voor bewoners van een verpleeghuis. Ook vertelt het meer over de implementatie en het gebruik van de instructiekaarten en instructie-dvd. Auteurs van het artikel zijn A.A. Schuller en C.P.F. van Kempen.

Poetsen bij mensen met dementie

De mantelzorgers en de thuiszorgmedewerkers wisten er eigenlijk niet zo goed raad mee. Mevrouw Langendijk, met gevorderde dementie, had de meeste van haar tanden en kiezen nog, maar kon ze zelf niet meer poetsen. Anderen moesten het poetsen overnemen, maar hoe moest dat? De mondhygiëniste liet het thuis zien en de dochter filmde de instructie. Een filmpje van de Innovatiekring dementie.

https://youtu.be/HLREfg081uc

In onderstaand filmpje worden enkele (Engelstalige) tips gegeven over hoe je de mondzorg bij mensen met dementie kunt vergemakkelijken.

https://youtu.be/b5hjS-LtmLk

In veel onderzoeken is een relatie aangetoond tussen mondgezondheid en ziektebeelden zoals een beroerte, diabetes en nierziekten. Het literatuuroverzicht over relatie mondzorg en ziekten (pdf) geeft een overzicht van wetenschappelijke literatuur hierover.

Meer informatie

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.