Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Video's vraaggericht werken

Elk filmpje geeft een praktisch en inspirerend beeld van de ouderenzorg en de nieuwe rollen die de zorgmedewerkers hierin moeten gaan vervullen: samen met cliënten, mensen uit hun netwerk en andere (zorg)medewerkers. Download ook de . De filmpjes zijn ontwikkeld door de werkplaats Nieuwe functies en technologie van Zorg voor Beter.

Eigen regie en samenwerking met het netwerk

Dit filmpje brengt ‘Eigen regie en samenwerking met het netwerk’ in de ouderenzorg in beeld (8 min.). Op een psychogeriatrische afdeling  doen de bewoners nog heel veel zelf. Ze hebben er duidelijk plezier in en het geeft hen een gevoel van eigenwaarde. Ook de familie helpt af en toe een handje mee. Leskaart bij deze film (pdf)

https://vimeo.com/124029732

Werken met het zorgleefplan

Waarom  is werken met  een zorgleefplan zo belangrijk? Wat zijn de voordelen voor de cliënt, verzorgenden en familie? En waarom is een zorgleefplan nooit af? Dit filmpje (8 min.) laat zien dat het werken met een zorgleefplan belangrijk is bij vraaggericht werken.

https://vimeo.com/124030587

Regelarme zorg en eigen regie

Minder tijd voor administratie betekent meer tijd voor de cliënt. Waarom leven met regels als het ook prima zonder regels gaat? Bewoners zijn blij dat ze nog veel zelf mogen beslissen en zelf kunnen doen. Dit inspirerende filmpje (8 min.) laat zorgmedewerkers, cliënten en familie aan het woord over de voordelen van regelarme zorg. Leskaart bij deze film (pdf)

https://vimeo.com/124031617

De filmpjes zijn eerder op een ROC in Nijmegen geïntroduceerd. De reacties waren zeer positief, van zowel docenten, van het team opleidingen verpleegkunde en verzorgende IG, als studenten BOL en BBL.
Reactie van een panellid na het zien van de filmpjes: 'Ik vond het leuk dat ze je laten kijken vanuit een ander perspectief, de kinderen van de hulpvragers. Ook vind ik het mooi dat ze de bewoners in hun waarde laten en denken in oplossingen'. Na de presentatie was er veel gespreksstof en dat is precies de bedoeling van de filmpjes: het gesprek op gang brengen over vraaggericht werken.

Lees meer

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.