Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Medicatieveiligheid

Slimme medicijndispenser voor thuiszorg

De slimme medicijndispenser is vooral geschikt voor ouderen die thuis wonen, verschillende medicijnen moeten innemen, en dit af en toe vergeten. Met dit apparaatje hoeft de thuiszorg niet meerdere malen per dag langs te komen voor controle. Voor ouderen is het prettig dat ze hun eigen regie weer terugkrijgen, en niet steeds een hulpverlener over de vloer komt. Er zijn inmiddels 3 slimme medicijndispensers: de Medido van Innospense, de Spencer van Philips en cMed plus van FocusCura.

Filmpje over medicijndispenser (Medido)

In dit filmpje vertelt een wijkverpleegkundige van Savantzorg in Zuidoost-Brabant over haar ervaringen met de Medido.

https://vimeo.com/145845669

Hoe werkt de Medido medicijndispenser?

Deze slimme medicijndispenser herinnert de cliënt eraan om (de juiste) medicatie in te nemen. De persoonlijke medicatierol (baxterrol) wordt geladen in het apparaatje. In de rol zitten de medicijnen gesorteerd in zakjes per innamemoment. Op het moment dat de cliënt medicijnen nodig heeft, geeft het apparaatje een herinneringsgeluid af. De gebruiker drukt op OK om het zakje met medicijnen uit het apparaat te laten komen. De verpakking wordt automatisch geopend. Indien de gebruiker niet reageert op het geluid en het zakje dus niet afscheurt, wordt dit doorgegeven aan de thuiszorg. De thuiszorg neemt dan telefonisch contact op met de gebruiker of gaat indien nodig langs. De medicijnen worden geleverd door de apotheek en de Medido wordt wekelijks gevuld door de thuiszorg. Met name de koppeling met de thuiszorg maakt het een goed en uniek systeem.

Ouderen die een slim apparaatje gebruiken dat hen herinnert wanneer ze hun medicijnen moeten innemen, nemen beter op tijd hun medicijnen in. 96% van de ouderen die gebruik maken van de Medido medicijndispenser nam op tijd hun medicijnen in, terwijl het gemiddelde bij chronisch zieken slechts 50% is.

Arbeidsbesparing

Uit een eerder onderzoek bij de ZZG zorggroep bleek dat de Medido voor zorgorganisaties ook financieel interessant is. De dispenser leverde een arbeidsbesparing op van circa 10 minuten per cliënt per dag. En dat zeven dagen per week. Dit leverde een besparing op van 55 euro per cliënt per maand. Hier zijn alle kosten vanaf getrokken, zoals de apotheker die de dispenser moet vullen en de thuiszorgmedewerkster die af en toe toch moet langs komen als er iets niet goed is gegaan.

Kosteloos bij indicatie voor medicatie aanreiking

Voor cliënten die een indicatie hebben voor ‘medicatie aanreiking’, ofwel ondersteuning nodig hebben van de thuiszorg bij medicatie inname, kan de Medido medicijndispenser kosteloos beschikbaar gesteld worden door de thuiszorgorganisatie. Alleen mensen die klant zijn bij een thuiszorgorganisatie én een indicatie voor medicatieaanreiking komen in aanmerking voor deze financiering. Terwijl het eigenlijk ook een mooie oplossing is voor alle mensen die problemen hebben met het op tijd innemen van medicijnen. Maar voorlopig is de Medido niet direct te koop voor de consument, en alleen beschikbaar via de thuiszorgorganisatie.

Hulpmiddelenwijzer: hoe werkt een medicijndispenser?

Op de Vilans Hulpmiddelenwijzer vind je een overzicht van verschillende slimme medicijndispensers die in Nederland te verkrijgen zijn en ook meer informatie over hoe een medicijndispenser werkt. 

Lees meer

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.



Reacties

Cynthia 9/4/2021

Ook in de intramurale setting is de medido mogelijk. De financiering heeft dan dezelfde richtlijn als dat van de thuiszorg alleen is er de wlz wetgeving aan gekoppeld. Medicatiezorg wordt in theorie dan teruggegeven aan de cliënt.

Verpleegkundige.


Antoinette Bolscher 25/1/2021

Beste Corrie,
Als bewoners daartoe in staat zijn, kunnen ze gebruikmaken van Medido. Voor de thuiszorg is er de regel Telezorg. Voor de intramurale zorg is er voor zover ik weet geen aparte vergoeding / beleidsregel (en zou het uit de reguliere vergoeding van de organisatie moeten komen).
Je zou kunnen overleggen met de leverancier van Medido. Dat is Innospense. Meer info: https://medido.com/nl
Antoinette Bolscher
expert medicatieveiligheid Zorgvoorbeter / ActiZ


Corrie 25/1/2021

Beste lezer, kunnen bewoners van een verpleeghuis (zonder behandelfunctie, voormalig zorgcentrum) ook gebruik maken van een medido? Hoe wordt dit vergoed?


Antoinette Bolscher 18/11/2020

Beste Richelle,
Goed dat je dit signaleert! De Medicijndispenser kan zeker ook elders gebruikt worden en ik weet ook dat er intramurale voorzieningen zijn die dat doen. De meest-voorkomende situatie is echter de thuiszorg, en dat was oorspronkelijk ook het domein waar de Medicijndispenser is begonnen. Dus toen dit nieuwe hulpmiddel werd ingezet en erover werd geschreven, was dat de thuiszorg. Vandaar.
Antoinette Bolscher
Expert medicatieveiligheid ZorgvoorBeter/ActiZ


Richelle Schwarz 17/11/2020

Functie: Verpleegkundige in het ziekenhuis.
Graag zou ik weten waarom de Medido gericht is op enkel de thuiszorg. In het verpleeghuis zijn er ook mensen aanwezig die in aanmerking komen voor de dispencer en ik denk ook zeker dat hier voordelen aan zitten in deze setting, maar de artikelen richten zich enkel op de thuiszorg.

Ik hoor graag van u.

Mvg,

Richelle Schwarz


Antoinette Bolscher 13/10/2020

Beste Susan,
Beste Susan,
deze vraag kun je het beste stellen aan de leverancier van Medido:
zie https://medido.com/
met contactgegevens.
Succes!
Antoinette


susan Jacobs 13/10/2020

Vraag: kan de Medido ook elke 2 uur medicatie afgeven? Dus ongeveer 11 giften op een dag.
Vriendelijke groet, Susan Jacobs psychiatrisch verpleegkundige GGzE


Antoinette Bolscher 10/2/2020

Beste Verzorgende IG,
Ik heb voor je nagevraagd bij de leverancier van Medido; het antwoord:
Als iemand een dagje weg gaat kan hij/zij de medicatie uitnemen met een zogenaamde vooruitgifte. Dat kan heel eenvoudig door de uitgifte knop iets langer ingedrukt te houden dan normaal.
Bij een iets langer uitstapje is het ook mogelijk de Medido dispenser mee te nemen. Kwestie van stekker in stopcontact en het werkt.
In die gevallen is het wel belangrijk dat de gebruiker de hulpverlener inlichten over de afwezigheid.
Antoinette Bolscher
Expert medictaieveiligheid ZorgvoorBeter / ActiZ


mw 10/2/2020

Hoe gaat het in zijn werk als de bewoner een dagje uit gaat?
verzorgende ig


Antoinette Bolscher 12/11/2019

Beste Neska,
het klopt dat niet alle medicijnen in een baxterrol kunnen, bijv. hygroscopische (wateraantrekkende) medicijnen niet. Het is de verantwoordelijkheid van de apotheker om aan te geven welke medicijnen hiervoor niet geschikt zijn. Als een medicijn er niet in kan, zou je kunnen vragen of er een alternatief is dat wel in de baxterrol kan. Dat moet dan natuurlijk wel in overleg met de cliënt en de arts.
Antoinette Bolscher
Expert medicatieveiligheid ZorgvoorBeter / ActiZ


Neska 12/11/2019

Mogen alle medicijnen in een baxterrol? Volgens de apotheek mag Selokeen er niet in