Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Medicatieveiligheid

Informatiekaarten voor cliënten

Er zijn 8 informatiekaarten over veilig medicatiegebruik voor de cliënt. Deze kaarten geven aan hoe de cliënt zijn eigen rol kan vervullen in het medicatieproces. Professionals kunnen deze kaarten gebruiken voor het gesprek met de cliënt over hoe hij zelf goed kan omgaan met medicatie. De kaarten zijn ontwikkeld door het Platform Medicatieveiligheid en sluiten aan bij de Veilige Principes.

9 informatiekaarten medicatie

Eerder gepubliceerde informatiekaarten

In 2022 zijn de Veilige Principes geactualiseerd. Bovenstaande informatiekaarten horen bij de actualisatie. Onderstaande informatiekaarten horen bij een eerdere publicatie (2012/2016):

Medicatieveiligheid en de rol van de cliënt

Dit animatiefilmpje (2 min.) van het Platform Medicatieveiligheid laat zien wat de cliënt zelf kan doen om veilig om te gaan met medicatie. Dit filmpje kan ook vertoond worden op lichtkranten van zorginstellingen, wachtkamers van huisartsen en apotheken.

Brochures

De Patiëntenfederatie heeft diverse brochures en informatiekaarten voor cliënten / patiënten.

Periodieke medicatiebeoordeling

Huisartsen en/of apothekers kunnen cliënten die veel (meer dan 5) medicijnen gebruiken, uitnodigen voor een medicatie-beoordeling. Dit is een gesprek over de medicijnen die gebruikt worden. De cliënt kan zijn ervaringen en mogelijke problemen met de medicijnen bespreken. Patiëntenfederatie Nederland heeft verschillende, handige patiëntenkaarten hiervoor ontwikkeld, zoals:

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.