Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Medicatieveiligheid

Materialen voor verbeteren medicatieveiligheid

Er zijn veel verschillende verbeteracties mogelijk om het medicatieproces te verbeteren. Om te bepalen welke verbeteracties nodig zijn, is het belangrijk om eerst een goede analyse te doen van de knelpunten (zie bijvoorbeeld de Checklist Veilige principes en Leren van fouten en incidenten).

Veilige Principes met hulpmiddelen

In de interactieve versie van de Veilige Principes staan diverse hulpmiddelen, tips en praktijkvoorbeelden voor het werken aan medicatieveiligheid. Kijk bij 'Hulpmiddelen' in de Veilige Principes.

Informatiekaarten Veilige Principes

Tijdens het actualiseren van de Veilige Principes in 2022 ontwikkelde het Platform Medicatieveiligheid ook 10 informatiekaarten. Dit zijn praktische downloadbare kaarten om onder andere de veilige principes te bespreken met collega's, cliënten en andere betrokkenen. 

Toolkit Zorg zelf voor Betere medicatieveiligheid (Vilans, 2011)

Download de Toolkit Zorg zelf voor Betere medicatieveiligheid (pdf).

Kwartet medicatieveiligheid

kwartet medicatieveiligheidLeer spelenderwijs over medicatieveiligheid. Na het spelen, ben je snel weer van de belangrijkste aandachtspunten op de hoogte. Je kunt een deel van het spel gratis downloaden. Dubbelzijdig printen, gezellig met je collega’s uitknippen en spelen maar. Het complete kwartet kost € 19,95 (excl. verzendkosten). Je krijgt dan een mooi uitgevoerde kaartenset in een kunststof doosje en de download link naar de bijbehorende toelichting. Wie tien of meer spellen bestelt krijgt korting. Meer informatie op de website van Jij en jouw team

  • Speel het kwartetspel met je collega's. Gewoon bij de overdracht, of bij de koffie.
  • Er zullen vast wel vragen naar boven komen. 'Hoezo, dubbel paraferen?' 'Waarom: aftekenen na toedienen?' Wie weet daar antwoord op? In de toelichting bij het spel vind je een uitgebreidere uitleg en onderbouwing. Pak die er bij als een vraag langskomt.
  • Ga na het spel ook even bij elkaar na: welke regel kenden we al wel? Welke regel was nieuw voor je?

Slik geen medicatiefouten (Vilans, 2009)

Zorginstellingen die deelnamen aan het Verbetertraject Medicatieveiligheid is het gelukt het aantal medicatie-incidenten met ruim 50% terug te brengen. Eenvoudige verbeteringen kunnen een groot effect hebben op de medicatieveiligheid. Dat blijkt uit de praktijkverhalen in dit boek. Inspirerende ervaringen van organisaties in de ouderenzorg en verstandelijk gehandicaptenzorg die navolging verdienen. Download Slik geen medicatiefouten (pdf).

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.