Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Mondzorg

Oefening voor het team

De oefening ‘Bewustwording van nabijheid’ werd gedaan tijdens de workshop 'Omgaan met afweergedrag bij mondzorg' op de Kennismarkt van Zorg voor Beter. Je kunt deze oefening ook met je eigen team verzorgenden en verpleegkundigen doen.

Doel van oefening

Stap eens in de rol van de cliënt en ervaar wat hij of zij ervaart. Deze oefening maakt je ervan bewust hoe het is als iemand in je eigen ruimte (territorium) komt, waar grenzen liggen en wat prettig en minder prettig is.  

Stap 1. Ruimte verkennen rondom persoon

De helft van de groep verlaat de ruimte (groep A). Zij krijgen de opdracht zo meteen naar binnen te gaan, een persoon uit te kiezen en te experimenteren met de ruimte rondom die persoon. Dichtbij gaan staan, met handen of gezicht dichtbij komen, maar men mag de persoon niet aanraken.

De andere helft van de groep (groep B) zoekt een plekje in de ruimte op een stoel, neemt een ontspannen houding aan en sluit de ogen en houdt deze gedurende de oefening gesloten.

Leider oefening: laat de groep dit een minuut of 5 ervaren. Observeer wat er gebeurt bij deelnemers. Stop de oefening en neem dan groep B weer mee naar buiten.

Stap 2. Vanaf voorzijde benaderen

De helft verlaat de ruimte (groep A). Zij krijgen de opdracht zo meteen naar binnen te gaan, een persoon uit te kiezen en te experimenteren met het aanraken van deze persoon.

Groep B zoekt een plekje in de ruimte op een stoel, neemt een ontspannen houding aan en sluit de ogen en houdt deze gedurende de oefening gesloten.

Leider oefening: laat de groep dit een minuut of 5 ervaren. Observeer wat er gebeurt bij deelnemers. Stop de oefening en neem dan groep B weer mee naar buiten.

Stap 3. Tanden poetsen vanaf voorzijde

Groep A gaat opnieuw naar buiten en iedereen krijgt een tandenborstel met tandpasta. Groep B doet opnieuw de ogen dicht en krijgt de opdracht om deze gesloten te houden en zo ontspannen mogelijk te blijven.

Groep B gaat weer naar een persoon, maar gaat nu vanaf de voorzijde proberen om de tanden bij persoon A te poetsen. Probeer hierbij de grenzen op te zoeken wat iemand toe laat, prettig vindt of juist niet prettig vindt.

Leider oefening: laat de groep dit een minuut of 5 ervaren. Observeer wat er gebeurt bij deelnemers. Stop de oefening en neem dan groep B weer mee naar buiten.

Stap 4. Achter de cliënt staan

Groep A gaat opnieuw naar buiten en krijgt de opdracht de ander zorgzaam en liefdevol aan te raken, en vanuit de positie achter de persoon op een prettige, rustige manier de tanden te poetsen. Groep B doet opnieuw de ogen dicht en krijgt de opdracht om deze gesloten te houden en zo ontspannen mogelijk te blijven.

Stap 5. Nabespreken in de groep

  • Hoe vond je het?
  • Wat gebeurde er met je?
  • Wat deed het met je?
Je kunt de oefening herhalen door groep A en B om te wisselen.

Bronnen

  • Omgaan met afweergedrag bij mondzorg (pdf), presentatie Emmy Deurhof en Tiny Janssen, beleidsmedewerkers Archipel Zorggroep, op Kennismarkt Zorg voor Beter (2 okt 2015)
  • Workshopoefening door Monique van de Kruis, gespecialiseerde verpleegkundige probleemgedrag Archipel Zorggroep.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Jolanda 29/6/2022

Erg fijn en gemakkelijk om ook Thema's uit te lichten voor team overleggen te gebruiken.