Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Mondzorg

Mondspecialisten

Steeds meer mensen houden tot op hoge leeftijd geheel of gedeeltelijk hun eigen tanden en kiezen. Het gebit goed onderhouden op latere leeftijd is dan ook een steeds grotere uitdaging. Dat is niet alleen zo voor thuiswonenden, maar ook in verpleeghuizen. Verwaarlozing van het gebit is een bron van problemen als pijn, slecht eten, onrust, zelfs long- en hartproblemen. Het is daarom belangrijk dat kwetsbare ouderen een geschikte tandarts, mondhygiënist of protheticus kunnen vinden.

Nederlandse Vereniging voor Gerodontologie

De Nederlandse Vereniging voor Gerodontologie (NVGd) is een wetenschappelijke vereniging voor beroepsbeoefenaren zoals tandartsen, mondhygiënisten, tandprothetici, artsen en specialisten ouderengeneeskunde. De NVGd zet zich in het bijzonder in voor de bevordering van de kwaliteit van de mondzorg en mondgezondheid van kwetsbare en zorgafhankelijke ouderen. De Nederlandse Vereniging voor Gerodontologie (NVGd) biedt twee mogelijkheden aan om meer informatie of een mondzorgproffesional te vinden: 

1. Informatie over mondzorg voor zorginstellingen en specialisten

Verpleeginstellingen en andere zorgorganisaties die op zoek zijn naar gespecialiseerde mondzorgpraktijken voor ouderen, kunnen terecht op Tandartsvoorouderen.nl. Deze site biedt zorginstellingen en thuiszorg de mogelijkheid in contact te komen met mondzorgverleners die zich richten op mondzorg voor (kwetsbare) ouderen. Anderzijds kunnen tandartsen, mondhygiënisten en tandprothetici zien welke instellingen op zoek zijn naar een mondzorgverlener.

2. Informatie over mondzorg voor particulieren

Wie voor zichzelf of een naaste op zoek is naar een tandarts, mondhygiënist of gebitsprotheticus die is gespecialiseerd in kwetsbare ouderen, kan informatie vinden op de pagina Leden die helpen van gerodontologie.nl. Hier staat een lijst van de mondzorgverleners die hebben aangegeven dat ze bereid en in staat zijn om kwetsbare ouderen te behandelen. Op een handige kaart is met kleurcodes aangegeven welk specialisme de praktijk heeft, zodat je gemakkelijk een geschikte praktijk in de buurt kunt vinden.

Mondzorgouderen.nl

Ook op de website Mondzorgouderen.nl vind je een database met tandartspraktijken en mondhygiëne praktijken die affiniteit hebben met de ouderenzorg. Op dit moment staat hier slechts een beperkt aantal praktijken (wordt nog uitgebreid). Deze praktijkzoeker van Mondzorg Ouderen is een onderdeel van een project van BeterOud, dat is voortgekomen uit het Nationaal Programma Ouderenzorg.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.