Er zijn verschillende soorten tandenborstels op de markt: sonische elektrische tandenborstels (= vibrerende beweging), roterende elektrische tandenborstels (= ronddraaiende beweging), handtandenborstels, kindertandenborstels en driekoppige tandenborstels.
Uit onderzoek blijkt dat het beter is om een elektrische tandenborstel (met roterende werking) te gebruiken. Deze tandenborstels verwijderen namelijk beter plak. Echter zijn deze niet altijd geschikt: trilling en geluid kunnen beangstigend werken. Het is dan het advies om een handtandenborstel te gebruiken.

Van links naar rechts: sonische elektrische tandenborstel, roterende elektrische tandenborstel, handtandenborstel, kindertandenborstel en driekoppige tandenborstel.
Tandenborstel vervangen
Wist je dat tandenborstels minimaal één keer per 3 maanden vervangen moeten worden? Of eerder als de haartjes versleten zijn? Uit onderzoek van het onderzoeksinstituut TNO blijkt dat een gemiddelde tandenborstel na 3 maanden gebruik wel zeven miljoen bacteriën bevat!
Poetstechnieken
Er zijn verschillende poetstechnieken bekend, maar het belangrijkste zijn de 3 B’s. Poets de Binnenkant, Buitenkant en Bovenkant. Waarom? Een vaste volgende dient te voorkomen dat je plekken vergeet!

Bron: Ivoren Kruis
Tandenpoetsen met de handtandenborstel
Twee keer per dag tandenpoetsen met tandpasta voor volwassenen.
- Houd de wang en lip opzij om te kunnen zien wat je doet.
- Zet de tandenborstel 1/3 op het tandvlees en 2/3 op de tanden, en maak een kleine draaiende beweging.
- Poets ook de achterkant van de laatste kies. In de onderkaak gaat dat het beste vanaf de zijkant; in de bovenkaak vanaf de tegenover gelegen kant, ofwel kruislings.
- Eén keer per dag tussen de tanden reinigen met stoker of rager. Meer informatie hierover zie: Reiniging tussen tanden en kiezen.
- Let op: liever niet spoelen na het tandenpoetsen.
Tandenpoetsen met elektrische (roterende) tandenborstel
- Twee keer per dag tandenpoetsen met tandpasta voor volwassenen.
- Houd de wang en lip opzij om te kunnen zien wat je doet.
- Zet de tandenborstel 1/3 op het tandvlees en 2/3 op de tanden.
- Houd de borstel enkele seconden stil op de tand of kies. De borstel maakt zelf de poetsbeweging.
- Beweeg de borstel om deze naar de volgende tand of kies te brengen. Volg daarbij de vorm van de tanden en kiezen.
- Eén keer per dag tussen de tanden reinigen met stoker of rager. Meer informatie hierover zie: Reiniging tussen tanden en kiezen.
- Let op: liever niet spoelen na het tandenpoetsen.
Tandpasta
Normaal gesproken poets je de tanden met ‘gewone’ tandpasta. Dit betekent dat je poetst met een tandpasta waarin genoeg fluoride zit (1400-1500 ppm). Belangrijke vermelding hierbij is: merk maakt niet uit, zolang er maar fluoride inzit. Er zijn duurdere tandpasta’s op de markt. Hierin zitten bepaalde stoffen die belangrijk kunnen zijn. Denk hierbij aan gevoelige tanden (Sensodyne®) of bloedend tandvlees (Parodontax®).
Op advies van tandarts/mondhygiënist kan er gebruik worden gemaakt van Perio-Aid® gel (of spray). Perio-Aid® kan als ondersteuning van de mondhygiëne gebruikt worden of als er in de mond tandheelkundige ingrepen zijn gedaan. Een spray kan het tandenpoetsen niet vervangen.
Gebruik geen kindertandpasta
Gebruik geen kindertandpasta! Waarom niet? In deze tandpasta zit veel minder fluoride. Fluoride is van belang om de tanden en kiezen sterk te houden. Ook wanneer iemand niet goed kan slikken wordt het advies gegeven om tandpasta voor volwassenen te gebruiken. Eventueel kan je overtollig tandpasta weghalen met een gaasje.
Vindt iemand de ‘normale’ de tandpasta vies? Probeer dan eens de volgende tandpasta’s:
- Mentholvrije tandpasta (Elmex®).
- Juniortandpasta (Elmex®, Zendium® of Vitis-junior®) smaakt zoeter en bevat wel de juiste fluorideconcentratie, in tegenstelling tot peutertandpasta.
- Vitis-ortho® tandpasta smaakt naar appel.
- Tandpasta’s die weinig schuimen: Meridol® en Dentaid Xeros®
Handige filmpjes over mondzorg
In de filmpjes van mondzorgdienst Omnios krijg je onder meer uitleg over tandenpoetsen, reiniging tussen de tanden en kiezen, poetshoudingen, het schoonmaken van een prothese en het reinigen van een mond zónder tanden.