Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Mondzorg

Tools voor mondzorg

Op het internet is veel informatie te vinden over mondzorg. Op deze pagina vind je meer handige sites, video's, andere informatie en apps die je kunt gebruiken bij mondzorg. Ken jij nog andere handige tools? Laat het ons weten door onderaan een reactie te plaatsen.

Website Mondzorgbijouderen.info

De site Mondzorgbijouderen.info is een initiatief van De Mond Niet Vergeten! Op deze website is alle informatie te vinden (voor de ouderen/cliënten en hun naasten) over het behoud van een gezonde mond bij het ouder worden. Mondzorgbijouderen.info is gericht op het geven van informatie aan de thuiswonende kwetsbare ouderen en voor het verlenen van mondzorg door hun naasten en hulpverleners.

Website Ivorenkruis.nl

Op de website van het Ivoren Kruis vind je veel informatie over mondzorg. Het is mogelijk via deze site folders te downloaden en er is een rubriek met veelgestelde vragen.

Website Allesoverhetgebit.nl

De website Allesoverhetgebit.nl is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT). Op deze website vind je informatie over mondgezondheid, over de kosten en vergoeding en vind je informatie over de tandartspraktijken.

Video’s mondzorg Omnios

In de filmpjes van mondzorgdienst Omnios krijg je onder meer uitleg over tandenpoetsen, reiniging tussen de tanden en kiezen, poetshoudingen, het schoonmaken van een prothese en het reinigen van een mond zónder tanden.

https://www.youtube.com/watch?v=m1KjgQm7wS0

Bekijk alle video’s van Omnios in deze afspeellijst

Meer video's zien?

Bekijk allerlei handige video's over bijvoorbeeld omgaan met afweergedrag, tanden poetsen bij mensen met dementie en het verband tussen tandvleesontsteking en hart- en vaatziekten op de site van zorgvoorbeter.nl op de videopagina.
Direct naar de videopagina.

TNO Poetsinstructiekaarten

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT) heeft poetskaarten voor mondzorg bij ouderen gepubliceerd. Voor iedere gebitssituatie is er een poetsinstructie voor zowel de boven- als de onderkaak. In totaal zijn er 10 poetskaarten om een passende combinatie voor elk gebit te kunnen maken. Bij de poetsinstructie kaarten is een video ontwikkeld. 

https://www.youtube.com/watch?v=yEeYMdNecPw

Dentistry ProConsult

dentistry appEen Engelstalige gratis app waarmee je gemakkelijk kunt nakijken wat de procedures zijn bij drie soorten tandheelkundige handelingen: röntgenfoto’s maken, protheses, keramische kronen.

Swipeguides 'De Mond Niet Vergeten'

Om je te helpen bij alle problemen die spelen rond het thema droge mond kun je deze handige Swipeguides van 'De Mond Niet Vergeten' raadplegen. In deze app vind je allerlei handleidingen die je makkelijk via je telefoon of computer kunt gebruiken. De instructies zijn beschikbaar via deze website.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.