Naar hoofdinhoud Naar footer

Terugblik NGN-congres 2022

Gepubliceerd op: 01-12-2022

Op 1 november 2022 vond het zevende NGN-congres plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. We stonden stil bij innovatie binnen dementiediagnostiek en dementiezorg na de diagnose. Het was een leerzaam en geanimeerd congres, met veel inspiratie tot innoveren!

Centraal op het congres stond het thema ‘De Geheugenpoli van de toekomst: Betekenisvolle innovaties’. Deze zevende editie van het congres was met rond de 200 bezoekers de best bezochte editie van alle jaren NGN-congres. Dit sterkt ons in het idee dat geheugenpoli-professionals elkaar binnen het NGN steeds beter weten te vinden. En dit was ook merkbaar tijdens de dag. Er werd goed gebruik gemaakt van de tijd die was ingeruimd om elkaar te ontmoeten!

Peersupport

De aftrap was deze dag voor Annebel van Rijn, community manager bij Alzheimer Nederland. Zij ging in gesprek met twee mantelzorgers over online peersupport voor mantelzorgers. De mantelzorgers lichtten toe hoe zij steun en praktische adviezen hebben kunnen vinden tijdens deze online bijeenkomsten, en hoe waardevol dit voor hen was. Denkt u hier vooral eens aan wanneer u met mantelzorgers de opties voor post-diagnostische zorg en ondersteuning bespreekt!

Dementiediagnostiek

Cécile de Pont, nucleair geneeskundige in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, nam ons vervolgens op beeldende wijze mee in verleden, heden én toekomst van de diagnostiek met PET hersenen. Zij vertelde over casuïstiek en haar ervaringen met nieuwe tracers binnen dementiediagnostiek. Ze sloot af met een prikkelende blik op de komende tijd.

Praten over intimiteit en seksualiteit

Daarna sprak Noëlle Sant, werkzaam bij Vilans, over intimiteit en seksualiteit. Mensen behouden seksuele behoeften tot op oude leeftijd. Uiteraard heeft een dementieproces invloed op de intimiteit en seksualiteit binnen een relatie. Toch bespreken zorgprofessionals dit onderwerp waarschijnlijk nauwelijks. Naast een toelichting gaf Noëlle ons ideeën mee om deze onderwerpen wel bespreekbaar te maken.

1½ lijns diagnostiek

Amadea Gloudemans presenteerde de rol van de specialist ouderengeneeskunde (SOG) in regio Den Bosch binnen de 1½ lijns diagnostiek. Hoe is het geregeld en welke afspraken zijn er gemaakt met de huisartsen? Wat is het nut van een ondersteunende app en hoe lopen de financieringsstromen? Amadea deed een oproep aan de toehoorders om te kijken of de SOG in de eigen regio mogelijk een rol kan vervullen in de groeiende zorgkloof.

Tijdens de lunch waren er twee facultatieve sessies met focusgroepen. Bovendien konden de aanwezigen in gesprek gaan met de posterpresentatoren en natuurlijk was er tijd om te netwerken!

Posterwinnaars

De posterwinnaar van 2021, arts-onderzoeker Aniek van Gils, presenteerde een update van haar lopende onderzoek over de ontwikkeling van een gepersonaliseerde uitslagpagina voor geheugenpoliklinieken. De winnaar van de posterprijs van 2022 was psycholoog Angela van der Putten-Toorenburg, vanwege onder meer de praktische toepasbaarheid van haar onderzoek: de implementatie van de Amsterdam I-ADL vragenlijst op een perifere geheugenpoli. Met het winnen van deze prijs is zij ook uitgenodigd om in 2023 op het achtste NGN congres verslag te doen van de vorderingen dan wel resultaten van haar onderzoek.

Grotere rol voor genetische screening

Sven van der Lee leidde de interactieve zaaldiscussie. Als senior arts-onderzoeker op de klinische genetica houdt hij zich bezig met de toekomstige toepasbaarheid van genetische screening. Zijn voorspelling is dat in de toekomst het screenen op genetische risicofactoren een veel grotere rol zal gaan spelen, ook op de geheugenpoli’s. Zeker als dit een modificerend effect heeft op toekomstige behandeling.
 
Meike Vernooij, neuroradioloog in het Erasmus MC nam ons tenslotte mee in de mogelijkheden voor, en voordelen van, kwantitatieve beoordelingsmaten van neuro-imaging bij dementiediagnostiek.
 
Tijdens het congres volgden de aanwezigen parallelsessies over deze onderwerpen:

  • Vascular Cognitive Impairment (VCI)
  • Haken en ogen bij het beoordelen van rijgeschiktheid bij dementie
  • intimiteit en seksualiteit bij dementie
  • Veerkrachtmonitor voor mantelzorgers
  • Dementiediagnostiek bij oudere migranten
  • De locatie van vasculaire laesies en hun klinische implicaties
  • Cerebrale amyloīd angiopathie

We kijken terug op een leerzaam en geanimeerd congres, waarbij we hopen de bezoekers te hebben aangezet tot innoveren! Dank aan iedereen die heeft bijgedragen om dit congres tot een succes te maken: alle sprekers, Congress Care én natuurlijk de deelnemers! Op naar 2023!
 
De NGN-congrescommissie 2022 bestaat uit Cynthia Hofman, Tanja-Anne Hoogendoorn, Judith van Schaik, Vera van Stek, Astrid van Strien en Janne Papma.

Deel deze pagina via: