Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Palliatieve Zorg

150 miljoen euro extra voor palliatieve zorg en geestelijke verzorging thuis 12/07/2022

Met goede palliatieve zorg kan de kwaliteit van leven worden verhoogd voor mensen die niet meer beter worden. Daarom versterkt minister voor Langdurige Zorg en Sport Conny Helder de palliatieve zorg en geestelijke verzorging thuis.

Tussen 2022 en 2027 komt in totaal €150 miljoen beschikbaar om de bekendheid van palliatieve zorg te vergroten en de kwaliteit en toegankelijkheid van palliatieve zorg te verbeteren. Dat schrijft minister Helder aan de Tweede Kamer.

Wat is palliatieve zorg?

Mensen die geen zicht meer hebben op genezing hebben naast reguliere zorg ook goede palliatieve zorg nodig. Palliatieve zorg geeft ondersteuning bij fysieke, psychische, sociale en spirituele problemen, met als doel om de kwaliteit van leven te verbeteren. Vroegtijdige inzet van palliatieve zorg kan een positief effect hebben op het leven van patiënten, en kan soms maanden of jaren duren, afhankelijk van de ontwikkeling van het ziekteproces.

Lees het nieuwsbericht op de website van de Rijksoverheid

Minister Helder: “Er heerst nog steeds een taboe op de laatste levensfase. Dat taboe moeten we doorbreken, zodat wensen in de laatste levensfase bespreekbaar worden. Alleen dan kunnen we goede palliatieve zorg verlenen. Ik vind het heel belangrijk dat we in Nederland het gesprek aangaan met elkaar daarover, want palliatieve zorg gaat niet alleen over de dood, maar ook over het leven en hoe je dat wilt leiden.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.



Reacties

Lydia van Houdt 3/9/2022

Een heel mooi besluit om deze zorg thuis kwalitatief te kunnen verbeteren. Ik werk zelf in een hospice thuis team(oftewel een thuiszorg team welke gespecialiseerd is in terminale zorg thuis) Echter ben ik benieuwd hoe aan de ene kant bezuinigingen plaats moeten vinden in de wijkzorg en aan de andere kant deze mooie investering plaatsvindt. Hoe vindt controle van juiste besteding van het budget plaats? Goede begeleiding in dit ziekteproces is van groot belang maar kost wel tijd.. Zo ook de onvoorziene/ongeplande zorg die in deze doelgroep erg groot is kost veel tijd maar is wel erg belangrijk voor het welzijn van de patiënt.. Dit is wat palliatieve zorg in de praktijk met zich meebrengt maar waar je weinig over leest of hoort in de media of vakbladen. En wat (beleids-) medewerkers die niet achter de voordeur komen vaak moeilijk kunnen begrijpen omdat het lastig meet- en planbaar is. Dit omdat iedere patiëntsituatie weer anders is en verschil in tijd vraagt.. Tevens is dit tegelijk het mooie van palliatieve zorg thuis..ieder huisje heeft zijn eigen kruisje en voor jou als medewerker steeds opnieuw de uitdaging om voor die specifieke patiënt het leven zo comfortabel mogelijk te laten verlopen..