Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Hygiëne

Blog over infectiepreventie: ‘Wat stop jij in je locker?’ 31/10/2022

Infectiepreventie gaat over veilige zorg bieden. Onderzoek naar het effect van losse maatregelen is lastig. Maar het is logisch dat je onder handsieraden bijvoorbeeld makkelijker vuil meeneemt.

Toch blijkt de uitvoering van de maatregelen lastig. Alsof je moet kiezen tussen behoud van je identiteit óf veilige zorg. Die keuze start bij je locker voordat je aan het werk gaat. Je leest meer hierover in deze blog van Charlotte Michels.

‘Ik en ook andere collega’s hebben de afgelopen tientallen jaren heel veel audits gedaan op infectiepreventie. Bij een eerste audit bleek dat het niet dragen van handsieraden (opnieuw) niet op orde is, of niet meer. Dan legde je alle maatregelen en risico’s uit, en daarna nog eens. Vervolgens ging het een tijdje (redelijk) goed. Maar na drie maanden was je helaas toch weer terug bij af.’ 

'Maar na drie maanden was je helaas toch weer terug bij af' Charlotte Michels, deskundige infectiepreventie

Waarom doe je wat je doet?

‘Deze manier werkte dus niet en dan weet je dat je iets anders moet gaan doen. Het duurde alleen een tijd, voordat dat kwartje viel. Dus ik vraag nu ook aan medewerkers: Welke overwegingen, irritaties of gedachten maken nu als je bij je locker staat, dat je wel of niet je handsieraden afdoet? Dus waarom doe je wat je doet? Pas als we het daarover gaan hebben, zijn we iets anders aan het doen. Dan komen we tot oplossingen die die keuze beïnvloeden.’

Over Charlotte Michels

Charlotte Michels is accounthouder hygiëne op Zorg voor Beter. In haar blogs beantwoordt ze vragen die er zijn vanuit de langdurige zorg over bijvoorbeeld het omgaan met corona en infectiepreventie.
 

Uitstraling tegenover kwaliteit van zorg

‘Want alleen gezond verstand is duidelijk niet genoeg. Zo werken onze hersenen ook niet. In dit geval wil je uitstralen wie je bent en daar horen ook je sieraden bij. Daardoor kan de waarde van jezelf willen onderscheiden tegenover kwaliteit van zorg komen te staan.

Maar het is wel logisch en menselijk dat je je mooie zelf wil laten zien. Dat je je identiteit in je werk wil laten zien. Een interessante vraag is in dit geval: Wat laat je dan zien zónder je sieraden?

Ik denk dat je een stukje van jezelf, zonder al te veel moeite in je locker legt om vervolgens een nóg mooier stukje van jezelf te laten zien. En dat is gelijk de verantwoordelijkheid die je neemt om je cliënten die dag kwalitatief goede zorg te geven. Zonder extra ongewenste bacteriën of virussen.

Welke keuze maak jij? Heb het er vooral met elkaar over.’

Ook aan de slag?

Hoe zorg je ervoor dat schoon en veilig werken vanzelfsprekend wordt in jouw organisatie? Zodat jullie infecties bij kwetsbare ouderen kunnen voorkomen? Daar kan het project ‘Samen werken aan infectiepreventie’ jouw organisatie bij ondersteunen. Het project heeft ruimte voor nieuwe deelnemende organisaties. Wil je meer weten over dit project van Waardigheid en Trots en je aanmelden? 
Bekijk alle informatie over het project ‘Samen werken aan infectiepreventie’

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.



Reacties

Marga 8/11/2022

Hallo,
Bij ons in de zorginstelling dragen we geen hand en pols sieraden, we dragen wel korte oorbellen en/of ketting. Ik heb zelf bijvoorbeeld mijn trouwring aan mijn kettinkje gedaan omdat ik ring om, ring af lastig vind en bang ben hem kwijt te raken. Ook nagellak is niet toegestaan, kunst en lange nagels ook niet en lang haar moet vast. Dit is bij ons zeker al meer dan 12 jaar zo en eigenlijk een “gewoonte” geworden. (na wat tegengas in eerste instantie, wat toen der tijd door de manager niet werd geduld ) Heel enkel heeft iemand nog iets per ongeluk om, maar dat gebeurt zelden


Albert 8/11/2022

Werk als verzorgende IG en wat ik de laatste jaren zie is dat iedereen maar doet waar hij of zij zin in heeft.
Ringen, armbandje, horloges en laknagals en niemand die hier iets van zegt.
Blijkbaar de nieuwe norm.