Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Corona

Coronatijd: een dikke knuffel op afstand 13/11/2020

Bij de tweede coronagolf is er geen applaus meer voor zorgverleners. Tegelijk is het werk extra zwaar, het werken met bescherming, de ongewone omstandigheden en veel ziekteverzuim. 'Zorg daarom goed voor jezelf!', adviseert Jennie Mast (Vilans) in deze blog.

Een dezer dagen zag ik op social media een prachtige maar ook confronterende foto voorbij komen. Een oudere vrouw gaf liefdevol een zoen op het spatscherm van een zorgverlener in beschermende kleding. Ik werd stil van die foto.

Hoe vanzelfsprekend was het om contact te hebben met degenen voor wie wij zorgen. Hoe anders is dat nu met corona. 

Zware tijd

Zorgverleners doen hun werk, net als toen, maar de omstandigheden zijn volledig anders. Corona bepaalt ons werk in de eerste golf en nu helaas weer. Ondanks de recente daling van de cijfers is het voor de verpleeghuizen weer een zware tijd. 

Wie loopt er risico, wie is verkouden, wie zit thuis in afwachting van de test, wie is ziek. We letten op elkaar en op degenen aan wie we zorg verlenen. We doen dat ondanks de werkdruk, de spanning, de vermoeidheid. In de verpleeghuizen kunnen we niet afschalen, we gaan door 7 x 24 uur. 

Geen applaus

Het applaus is er niet meer, geen spandoeken voor onze helden bij de ziekenhuizen en de verpleeghuizen. De bonus voor zorgmedewerkers is nog maar heel beperkt uitgekeerd, en voor velen is het onduidelijk of ze die echt gaan krijgen.

Het is duidelijk, de waardering van buiten is weg. Het werk is aan ons, verpleegkundigen, verzorgenden, managers en ondersteuners. Met elkaar moeten we zorgen voor onszelf. Het is niet gewoon om maar door te gaan in ongewone omstandigheden. 

Zorg ook voor jezelf

Zorg daarom ook voor jezelf. Zorg voor rust voor jezelf, voor vrije dagen om bij te komen. Laat het weten als je er even doorheen zit. Dat is niet slap, niet raar, maar o zo belangrijk om het werk vol te kunnen houden. In veel organisaties zijn inmiddels teams opgericht waar je als zorgverlener je verhaal kwijt kunt. Maak hier gebruik van! Lees de Tips om mentaal gezond te blijven op Zorg voor Beter.

Ik kijk weer naar de foto. Dit is zorg zoals zorg bedoeld is, juist of ook in coronatijden. Een wederkerige relatie, dwars door alle barrières van nu heen. Op afstand geef ik een dikke knuffel aan jullie allemaal, de werkers in de zorg.

Jennie Mast is verpleegkundige en vanuit Vilans werkzaam voor verpleeghuizen. Ze ontwikkelt specifiek kennis en nieuwe hulpmiddelen rond corona.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.