Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Persoonsgerichte zorg

‘Digital first’ huisartsenpraktijk geopend 01/09/2020

Met DocLine biedt zorgorganisatie Arts en Zorg een vernieuwend concept waarbij de patiënt 24/7 toegang heeft tot eerstelijnszorg.

Arts en Zorg ontwikkelde DocLine, een concept waarbij digitale zorgverlening gekoppeld wordt aan een goed uitgeruste, kleinere praktijkruimte. Vanaf 1 september is dit voor Nederland nieuwe concept beschikbaar. Het Utrechtse Gezondheidscentrum Galgenwaard wordt dan officieel DocLine Utrecht.

24/7 digitale zorg 

Via DocLine hebben patiënten 24/7 toegang tot een digitale omgeving voor het stellen van vragen, maken van afspraken en bestellen van medicijnen. Ook kunnen zij laboratoriumuitslagen bekijken en hun medisch dossier inzien. Het eerste consult met de huisarts is telefonisch of via beeldbellen, zonder tussenkomst van een doktersassistente. Mocht het nodig zijn, voor onderzoek bijvoorbeeld, dan volgt een fysiek consult op de praktijk.

Consulten op afstand

Meer dan de helft van de consulten kan prima op afstand -  Nicole van der Meulen-Diebels van DocLine

Nicole van der Meulen-Diebels van DocLine op de website van Arts en Zorg: 'Een steeds grotere groep patiënten wil contact met de huisarts op een voor hen prettig moment, zonder daarvoor naar de praktijk te hoeven komen. Fysieke eerstelijnszorg zal niet verdwijnen, maar meer dan de helft van de consulten kan prima op afstand. Dat hebben we in coronatijd ook kunnen ervaren. Daarom kiezen we bij DocLine in eerste instantie voor digitaal en pas voor fysiek als dat echt nodig is.'

Team van huisartsen en assistenten

De DocLine-praktijken worden ondersteund door een professioneel team van huisartsen en assistenten die buiten de reguliere praktijkuren de zorg op afstand overnemen. Hierdoor hebben patiënten de hele week, ook ’s avonds en in het weekend, de mogelijkheid om een huisarts te spreken of via een chat eenvoudige zorgvragen te stellen.

Vernieuwing eerstelijnszorg  

Als we over vijf jaar nog dezelfde kwalitatieve huisartsenzorg willen hebben, dan moeten we nu gebruik gaan maken van de digitale mogelijkheden.

De eerstelijnszorg in Nederland staat onder druk. De zorgvraag en het personeelstekort nemen toe, de huisarts krijgt meer taken en tegelijkertijd verwacht de patiënt meer service en flexibiliteit. Van der Meulen-Diebels: 'Als we over vijf jaar nog dezelfde kwalitatieve huisartsenzorg willen hebben in Nederland dan moeten we nu gebruik gaan maken van de digitale mogelijkheden. Het DocLine-concept kan bijdragen aan het toegankelijk houden van goede eerstelijnszorg in Nederland.' 

Meer digitale innovaties 

Arts en Zorg wil meer DocLine-praktijken in Nederland openen en digitale innovaties toevoegen aan de dienstverlening. Bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie, waarmee patiënten zelf kunnen ontdekken wat er met hen aan de hand zou kunnen zijn. Of een ‘digitale dokterstas’ waarmee de huisarts op afstand meeluistert en meekijkt naar het hart, longen, keel, huid, oren of ogen en zo een volledig huisartsenconsult of visite op afstand kan uitvoeren. Arts en Zorg biedt vanuit 28 gezondheidscentra en praktijken eerstelijnszorg aan bijna 200.000 patiënten. 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.