Deze nieuwe wet regelt dat aan iemand met dementie of een verstandelijke beperking tegen zijn wil zorg verleend kan worden als dat nodig is om te voorkomen dat diegene zichzelf of iemand anders ernstig benadeelt. Dit wordt in de nieuwe wet onvrijwillige zorg genoemd. De Wet zorg en dwang is een complexe wet en vanwege deze complexiteit is gekozen voor een ruime invoeringstermijn: vanaf 1 januari 2020 moeten zorgorganisaties met deze wet kunnen werken.
Onvrijwillige zorg: nee, tenzij…
Het uitgangspunt van de Wet zorg en dwang is 'Nee, tenzij'. Dat wil zeggen dat vrijheidsbeperking, of 'onvrijwillige zorg' zoals het in deze wet heet, in principe niet mag worden toegepast, tenzij er sprake is van ernstig nadeel (voor de cliënt of zorgverlener). Onvrijwillige zorg is een allerlaatste optie is. De Wet zorg en dwang gaat uit van een getrapt zorgmodel. Als het niet lukt om een vrijwillig alternatief te vinden voor de onvrijwillige zorg, wordt er steeds meer (externe) deskundigheid ingeschakeld om mee te denken. Deze nieuwe wet vervangt de huidige Wet Bopz.
Nieuwe factsheet Wet zorg en dwang
Lees in deze factsheet antwoorden op bijvoorbeeld deze vragen:
- Hoe wordt beoordeeld of een cliënt wilsbekwaam is?
- Welke stappen moeten in de toekomst doorlopen worden?
- Kan onvrijwillige zorg ook in de thuissituatie worden verleend?
- Wie is verantwoordelijk voor het beleid ten aanzien van onvrijwillige zorg?
- Welke zorgverleners spelen een rol bij besluiten over onvrijwillige zorg?
- Waar moet onvrijwillige zorg geregistreerd worden?
Factsheet: 50 vragen en antwoorden Wet zorg en dwang (pdf, feb. 2018) van ActiZ en VGN.
Op de hoogte blijven?
Via de nieuwsbrief van Zorg voor Beter houden we je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen rond de Wet zorg en dwang. Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief