Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Eten en drinken

Handreiking eten en drinken bij dementie 30/01/2023

Lekker en plezierig eten en drinken is zo verweven in ons dagelijks leven, dat het soms moeilijk voor te stellen is dat dit niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Voor mensen met dementie kan eten en drinken soms lastig zijn. Of zelf onplezierig. Vooral wanneer de dementie vordert.

Dementie veroorzaakt schade aan de hersenen. Hierdoor verwerken de hersenen informatie minder goed. Bij beginnende dementie is de schade nog niet zo groot. Mensen kunnen dan nog veel zelfstandig doen. Dit verandert wanneer de dementie verergert. Mensen worden afhankelijker van de hulp van anderen. Dit geldt ook voor hulp bij eten en drinken. Veel mantelzorgers willen dan nog graag iets betekenen op het gebied van eten en drinken. Toch kan het bijstaan van een naaste met dementie in het verpleeghuis ingewikkeld zijn.

De handreiking

In de handreiking vind je tips om problemen te herkennen en zelf iets te kunnen doen. Ook ontvang je algemene informatie over de meest voorkomende problemen bij eten en drinken bij mensen met dementie in het verpleeghuis.

Meer weten?

Bekijk voor meer informatie ook het thema Eten en drinken op Zorg voor Beter. Test hier bijvoorbeeld je eigen kennis, bekijk welke slikproblemen bij ouderen voorkomen en leer wat de impact van alcohol is op iemand met dementie.