Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Welbevinden en levensvragen

Online Vriendschapscursus helpt bij vergroten sociaal netwerk 12/11/2020

Door de coronapandemie zitten we allemaal meer binnen. Daardoor ervaren we eerder gevoelens van eenzaamheid. Voor 50-plussers is het belangrijk om hun sociale netwerk uit te breiden en te onderhouden aangezien dit naar verloop van tijd kleiner wordt. De Online Vriendschapscursus helpt hen om contact te leggen met anderen en sociale contacten te onderhouden.

De online Vriendschapscursus is een cursus van 6 weken over de verschillende kanten van vriendschap. De cursus is wat aangepast aan de coronamaatregelen, want sommige oefeningen zijn nu minder goed uit te voeren (denk bijvoorbeeld aan een praatje maken met een onbekende in het park). 

De cursus is nu kosteloos online te volgen voor 500 deelnemers. Voorwaarde is wel dat mensen starten voor 30 november en de cursus 15 januari afgerond hebben. Daarna gaat de cursus tijdelijk offline.

‘Contact maken kun je leren’

Tamara Bouwman, expert eenzaamheid bij Vilans, doet onderzoek naar het verminderen van eenzaamheid bij ouderen en werkte mee aan de ontwikkeling van de Vriendschapscursus. Volgens haar kun je wel degelijk leren hoe je contact moet maken en onderhouden. ‘Met deze cursus kunnen mensen versterken waar ze wel goed in zijn qua vrienden maken. Je oefent bijvoorbeeld het herstellen van bestaande contacten. Daar hoort heel veel verwachtingenmanagement bij. Een vriendschap blijft namelijk niet eeuwig hetzelfde. Als iemand gaat verhuizen naar een andere stad kan het contact verwateren en wordt het moeilijker om af te spreken. Dat is niet altijd makkelijk.’

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.