Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Corona

Gratis beschermingsmiddelen voor mantelzorgers 06/11/2020

Mantelzorgers hebben recht op een gratis pakket met persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) wanneer er sprake is van (verdenking van) corona. Dit geldt alleen als tijdens het verlenen van mantelzorg 1,5 meter afstand houden niet mogelijk is. 

Als hun naaste getest is, kunnen ze met een elektronisch recept van de huisarts of de GGD, op naam van hun naaste, gratis een kortetermijnpakket met beschermende materialen ophalen bij de apotheek. Als de naaste positief test op corona hebben mantelzorgers recht op een langetermijnpakket met beschermingsmiddelen. 

In de pakketten zitten: 

  • Handschoenen
  • Chirurgisch mondneusmaskers
  • Een bril
  • Schorten
  • Een flacon desinfectans

Regeling bij velen onbekend

Volgens bracheorganisatie ActiZ weten veel mantelzorgers, huisartsen en apothekers niet van het bestaan van deze regeling. In het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) is daarom afgesproken de handen ineen te slaan om de boodschap over te brengen aan de huisartsen en apothekers. 

In deze factsheet van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) staat hoe huisartsen en apothekers de middelen kunnen aanvragen en bestellen.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

diana 11/2/2022

Ik wilde het pakket omdat ik mijn man verzorg met Corona en onze zoon heel ernstig ziek in het ziekenhuis ligt, de assistente weigerde het en zei dat ik het zelf maar moest kopen, ik snap hier dus niets van. Ik ben 70 jaar en verzorg ook een hoogbejaarde moeder.


Ria Lurks 4/1/2022

Ik heb kontakt gehad met ggd. Zij weten niet van deze regeling af.
Of zeggen dat dit is afgelopen.
Ik ben mantelzorgers v mijn zus en zwager, beide op leeftijd en positief op Corona. Ik wilde graag aanspraak maken op deze regeling, maar dat kan dus vlgs ggd niet