Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Mondzorg

Welke tandpasta kun je het beste gebruiken in de zorg? 11/08/2021

Poetsen met tandpasta is de meest efficiënte manier om tandplak van je tanden te verwijderen. De fluoride in tandpasta maakt het tandglazuur sterker. Het doel is gaatjes, tandvleesproblemen en een slechte adem tegen te gaan. Er zijn allerlei soorten tandpasta. Annelot Baltussen, expert mondzorg op Zorg voor Beter, zet op een rij welke soorten tandpasta er zijn en welke je het best kunt gebruiken in de zorg.

Producenten van tandpasta zijn continu bezig om met nieuwe technieken tot het beste product te komen. We hebben de belangrijkste soorten tandpasta’s die bruikbaar zijn in de zorg op een rijtje gezet: 

  • Anti-tandsteen: voor cliënten die snel tandsteen vormen. 
  • Tandpasta voor gevoelige tanden en kiezen: voor cliënten die last hebben van gevoelige tanden en kiezen.
  • Antibacterieel: voor cliënten die snel last hebben van ontstoken tandvlees.
  • Tandpasta met een hoger percentage fluoride: voor cliënten die een verhoogd risico hebben op cariës (= gaatjes). Deze tandpasta is alleen op recept verkrijgbaar: Duraphat Tandpasta 5000ppm.
  • Tandpasta zonder mentholsmaak: voor cliënten die de smaak van menthol niet goed kunnen verdragen.

Wil je eventueel een merknaam weten? Stuur dan een berichtje naar Annelot.  

Hoeveel fluoride zit er in tandpasta?

Let op!

Kindertandpasta is door de lagere hoeveelheid fluoride niet toereikend voor een volwassen gebit. Bij volwassen cliënten is het noodzakelijk te poetsen met een tandpasta voor volwassenen.
Kindertandpasta (0-5 jr) bevat 500-750 ppm (= parts per million, dit is een maat voor concentratie fluoride) en tandpasta voor volwassenen (5 jaar en ouder) bevat 1.000-1.500 ppm fluoride. 

Voor cliënten die last hebben van een droge mond kun je beter andere tandpasta gebruiken. Gebruik daarvoor een tandpasta voor volwassenen zónder schuimmiddelen maar wel mét fluoride.

Hoeveel tandpasta is wenselijk op een tandenborstel?

Dat is de hoeveelheid ter grootte van een erwt. Het voordeel van een erwt tandpasta is dat je tijdens het poetsen goed kunt zien waar je poetst. Ook is er minder snel de neiging om te slikken of te spoelen. Het inslikken van een kleine hoeveelheid volwassen tandpasta is niet schadelijk voor de gezondheid.

Gebruik geen tandpasta bij een frame prothese, plaatje of volledig kunstgebit. Het advies is dan om te poetsen met een protheseborstel met water en zeep! Het doel is het verwijderen van bacteriën en voedselresten. Zeep is zacht, makkelijk afspoelbaar en maakt geen beschadigingen.

Video’s over mondzorg

In de filmpjes van mondzorgdienst Omnios krijg je onder meer uitleg over tandenpoetsen, reiniging tussen de tanden en kiezen, poetshoudingen, het schoonmaken van een prothese en het reinigen van een mond zónder tanden. Bekijk hieronder het instructiefilmpje ‘Reinigen van het eigen gebit’:

https://www.youtube.com/watch?v=m1KjgQm7wS0

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.



Reacties

Annelot Baltussen 15/9/2021

Beste Linda,

Naar mijn weten is het inslikken van een kleine hoeveelheid volwassen tandpasta niet schadelijk voor de gezondheid.

Met vriendelijke groet,
Annelot Baltussen
Mondhygiënist-Geriatrie


Annelot Baltussen 15/9/2021

Beste Bernadette,

Helaas weet ik niet welke tandpasta het meest op Mr. Menthol tandpasta lijkt. Wel leuk om te lezen dat jullie naar mogelijkheden kijken wanneer iemand mondzorg weigert!

Met vriendelijke groet,
Annelot Baltussen
Mondhygiënist-Geriatrie


geja 30/8/2021

Ik mis de informatie over goede voeding
Dagelijkse inname van omega 3 olie( goede verhouding ingesteld naar wat de persoon nodig heeft, en dat is meetbaar) kan voorkomen dat het gebit extra tandsteen vormt of ontstekingen vormt. Hiermee zijn extra tandartskosten te voorkomen en de persoon heeft minder inflamatie in het lichaam!en dus werkt het gezondheids bevorderend. als er wel iets aan de hand is , ja natuurlijk dat wel de juiste tandpasta kiezen.Persoonlijk geef ik de voorkeur aan preventie. door goede voeding en evt onderbouwde suppletie!


Astrid 25/8/2021

Tandpasta bevat titaniumdioxide en dat wordt gelinkt aan DNA-schade. Niet doorslikken dus. (verpleegkundige)


Linda van den Bulk 24/8/2021

Op de PG afdeling waar ik werk wordt toch nog regelmatig gepoetst met peutertandpasta omdat de zorgvragers vaak niet snappen dat ze de tandpasta na poetsen moeten uitspugen. Nu lees ik dat een kleine hoeveelheid gewone tandpasta niet persé schadelijk hoeft te zijn. Gesteld dat de bewoner twee keer per dag mondzorg krijgt. Dus twee 'erwtjes' tandpasta doorslikt...kan ik er dan vanuit gaan dat dit geen probleem is?


Bernadette 24/8/2021

Welke tandpasta lijkt qua geur/smaak het meest op de Menthol tandpasta (van mr Menthol)? Bij weigeren mondzorg door niet herkennen van de handelingen incl geuren en kleuren kan dat namelijk wel helpen. We gebruiken nu een vingertandenborstel (want er werd vroeger met de vingers gepoetst :) ) maar wel nog kindertandpasta. Niet ideaal dus.