Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Onderwijs

Website GoedGebruik helemaal vernieuwd 07/05/2021

Met meer dan 200 instructiefilms over gezond werken in de zorg en een nieuw ontwerp heeft Gezond & Zeker de website GoedGebruik.nl weer helemaal up to date gemaakt. Nu het verzuim alarmerend stijgt, is duurzame inzetbaarheid een voorwaarde om ons zorgstelsel draaiende te houden. GoedGebruik probeert hieraan bij te dragen met praktische informatie over hoe klachten aan de rug-,nek en schouders voorkomen kunnen worden.

Alle instructiefilms en aanvullende informatie op de website is conform de Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting, zoals ze zijn afgesproken door de sociale partners in de zorg. Die geven immer precies wanneer fysieke belasting verandert in overbelasting.

Soms betekent dat er een hulpmiddel gebruikt moet worden, soms is dat niet nodig. Dat hangt van de Mobiliteitsklasse (A-E) van de cliënt af. En daarmee dus ook met de mate waarin de cliënt zelfredzaamheid kan zijn. In alle gevallen is het essentieel de techniek correct uit te voeren. De films op GoedGebruik laten dat precies zien.

GebruiksBoekje

De informatie op de website sluit aan bij het GebruiksBoekje. Het is zelfs zo dat je via de website bij de meeste technieken een pdf uit het GebruiksBoekje kunt downloaden. En bij elke techniek kun je ook QR-code downloaden. Dat is een soort vierkante streepjescode. Als je die met je telefoon scant dan opent zich een GoedGebruik filmpje. Steeds meer zorgorganisatie en leveranciers plakken die QR-codes op hun transferhulpmiddelen, zodat je direct het goede GoedGebruik instructiefilmpje bij de hand hebt. Dat is handig voor zorgverleners, maar natuurlijk ook voor cliënten, vrijwilligers of mantelzorgers.

Blended learning

Het leren op afstand via de GoedGebruik-instructiefilms lijkt te voorzien in een enorme behoefte. Bij elkaar zijn de films meer dan 10 miljoen keer op YouTube bekeken. Dat komt ook omdat de films vaak ‘blended’ worden ingezet bij het opleiden en trainen van zorgverleners, vrijwilligers en mantelzorgers. ‘Blended learning’ is een combinatie van een echte training aan het bed (dat kan ‘on the job’ zijn, of in een trainingsruimte), het leren uit een boek en het online leren. Daarom zie je de GoedGebruik-films ook weer terug in de e-learning die Gezond & Zeker en Free Learning gratis aanbieden via hun websites.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.