Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Welbevinden en levensvragen

Kom in actie tegen eenzaamheid 25/09/2020

Eenzaamheid is een groot maatschappelijk probleem. Meer dan de helft van de 75-plussers in Nederland voelt zich eenzaam. Gevoelens van eenzaamheid kunnen invloed hebben op gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven.  Van 1 tot en met 8 oktober 2020 is het de Week tegen Eenzaamheid. Doe mee en kijk wat jij kunt doen!

Het signaleren van eenzaamheid is lastig, het is niet aan iemand te zien of hij zich eenzaam voelt. Maar hoe eerder je eenzaamheid (h)erkent, hoe meer je problemen kunt voorkomen. Daarom is het belangrijk dat professionals en vrijwilligers eenzaamheid zo vroeg mogelijk signaleren en bespreekbaar maken. De signaleringskaart van het actieplan ‘Eén tegen eenzaamheid’ kan je hierbij helpen. Lees ook de gesprekstips op de kaart.

Download de signaleringskaart (pdf)

Lees meer over eenzaamheid signaleren op Zorg voor Beter

Week tegen Eenzaamheid

Van 1 tot en met 8 oktober 2020 is de Week tegen Eenzaamheid, een week waarin ontmoeting en verbinding centraal staan. Iedereen kan deelnemen door het bezoeken of zelf organiseren van een activiteit. Lees hoe je aandacht kunt besteden aan eenzaamheid in jouw organisatie op eentegeneenzaamheid.nl. De week wordt 8 oktober feestelijk afgesloten met een digitaal slotevenement.

Meer informatie over de Week tegen Eenzaamheid eentegeneenzaamheid.nl

Waarom aandacht voor eenzaamheid?

Tamara BouwmanTamara Bouwman (foto), expert eenzaamheid op Zorg voor Beter: 'Eenzaamheid is iets wat een grote groep mensen raakt en veel negatieve gevolgen heeft. Het is daarom belangrijk dat we het hele jaar door aandacht voor dit thema hebben. In coronatijd is het extra belangrijk dat we ons bewust zijn wat voor gevolgen eenzaamheid kan hebben, zeker omdat een hoop "normale" dingen nu niet kunnen. Het kan dus zijn dat er voor sommige mensen erg weinig contactmogelijkheden over blijven.'

Werkzame elementen bij eenzame ouderen

Tamara deed onderzoek naar werkzame elementen in eenzaamheidsinterventies. Deze interventies worden ingezet om eenzaamheid bij ouderen te verminderen of subdoelen te bereiken als: een sociaal netwerk hebben, erbij horen, intimiteit ervaren en betekenis hebben. De zeven werkzame elementen zijn: 

  • bezigheden
  • ontmoeten
  • praktisch ondersteunen
  • betekenisvol contact
  • sociale vaardigheden
  • realistische verwachtingen
  • betekenisvolle rol

Lees het artikel met de onderzoeksresultaten Naar een gerichtere aanpak van eenzaamheid - Zeven werkzame elementen in eenzaamheidsinterventies op tvgg.nl. Meer werkzame ingrediënten lees je op de website van Movisie in het dossier ‘Wat werkt bij de aanpak van eenzaamheid’

Doorverwijzen ouderen 

Wil jij als zorgverlener mensen die last hebben van eenzaamheid helpen? Wijs ze dan op de website eenzaam.nl. Daar vinden zij hulplijnen, cursussen, activiteiten, verhalen en achtergrondinformatie over eenzaamheid.

Meer informatie over eenzaamheid

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.