Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Persoonsgerichte zorg

Tools gezondheidsvaardigheden

Gesprekshulpmiddelen, tools en voorlichtingsmaterialen met eenvoudige plaatjes kunnen de zorg voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden ondersteunen. 

Gesprekshulpmiddelen 

Gesprekskaart ‘Waar wilt u het over hebben’?  

gesprekskaart gezondheidsvaardighedenTijdens een gesprek of consult vinden sommige patiënten het lastig om te vertellen waar ze mee zitten of om vragen te stellen. Vilans, GGD Gelderland-Zuid en Pharos ontwikkelden samen met eerstelijns zorgverleners uit Arnhem een gesprekskaart met afbeeldingen. Het ondersteunt je in de gespreksvoering met de patiënt. De kaart helpt onderwerpen bespreekbaar maken, zoals voeding, beweging, sociale omgeving en is geschikt voor iedereen die bij jou op het consult komt. Vooral mensen die minder gezondheidsvaardig zijn hebben hier baat bij!

Terugvraagmethode

Met de terugvraagmethode kun je als zorgprofessional nagaan of jouw boodschap goed is overgekomen. Je doet dit door de patiënt te vragen om in eigen woorden te vertellen wat jullie zojuist hebben besproken. Hierna kun je, indien nodig, bijstellen of aanvullen. Belangrijk is hierbij om de vraag bij jezelf te houden. Je zegt ‘Ik wil graag weten of ik het goed heb uitgelegd. Wat gaat u thuis vertellen (of doen?)’ Geef de patiënt niet het gevoel dat je hem of haar controleert.

Fotostrips 'Praten met je dokter' 

Zeven fotostrips over een goed gesprek voeren met je dokter. Elke strip gaat over een ander onderwerp, zoals de dokter vragen begrijpelijke taal te hanteren, iemand meenemen naar de dokter, medicijnen gebruiken en het toepassen van adviezen. De strips zijn ontwikkeld door onderzoeker Ruth Koops van ’t Jagt. 

Download 'Praten met je dokter' (pdf, gecheckt 2022) 

Website Gezond Leven 

Voorlichtingswebsite in eenvoudige taal van de Nederlandse Hartstichting over gezond leven. Met informatie over voeding, beweging, roken en alcohol.

Naar de website Gezond Leven 

Website oefenen.nl

De website oefenen.nl is het startpunt voor mensen die interactief aan de slag willen met het verbeteren van hun basisvaardigheden. Op de website kunnen mensen oefenen met taal, rekenen, internetten en omgaan met geld. Tegelijkertijd leren deelnemers over thema’s als gezondheid en omgaan met geld. Voor gebruikers thuis zijn de modules gratis, organisaties betalen een licentie.

Naar de website oefenen.nl

Begrijp je lichaam

'Begrijp je Lichaam' is praktisch voorlichtingsmateriaal over het menselijk lichaam en veelvoorkomende klachten waarin gebruik wordt gemaakt van eenvoudige anatomische afbeeldingen en teksten.

Naar de website Begrijp je lichaam op pharos.nl

'Begrijp je lichaam' is ontwikkeld door: CBO, Pharos, LHV, NHG, Oefenen.nl, Stichting Lezen & Schrijven in samenwerking met laaggeletterde patiënten, huisartsen en praktijkondersteuners, docenten en cursisten van het ROC Mondriaan en taalambassadeurs van stichting ABC. Bij specifieke onderwerpen is samengewerkt met Rutgers, de KNOV en de NFK.

Interactieve oefenmodule Begrijp je lichaam

Op de website oefenen.nl kun je via een interactieve module je lichaam beter leren kennen. Voor gebruikers  thuis zijn de modules gratis, organisaties betalen een licentie. De onderwerpen zijn: hart- en bloedvaten, luchtwegen en longen, astma, keel en keelontsteking, het maag-darmstelsel en diabetes.

Naar de oefenmodule Begrijp je lichaam op oefenen.nl.

Signalen herkennen en hulp bieden

De meeste mensen die moeite hebben met lezen en schrijven vinden het lastig om er over te praten. Het kan handig zijn als je weet waar je op moet letten. Op de website van Stichting Lezen en Schrijven lees je meer over het herkennen van de signalen en wat je kunt doen om een taalachterstand te benoemen en hulp te bieden. 

Video's en materialen voor de eerstelijn

Wachtkamerfilmpjes Stichting Lezen & Schrijven

Stichting Lezen & Schrijven maakte drie wachtkamerfilmpjes voor laaggeletterden (zonder geluid). De video's zijn vrij te gebruiken. Mocht je de animatiefilmpjes van eigen logo en voice-over willen voorzien, neem dan contact op met de Week van de Alfabetisering.

https://vimeo.com/275248992


https://vimeo.com/275249233


https://vimeo.com/275249108

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.