Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Persoonsgerichte zorg

Methodieken om zorgrelatie in kaart te brengen

Wil je als zorgverlener samen met je team werken aan het verbeteren van de kwaliteit van de zorg? Dan is aandacht voor de zorgrelatie met de cliënten een belangrijk onderwerp. Op deze pagina vind je methodieken om samen met je collega’s en de cliënten aan de slag te gaan.

Aan de slag met de zorgrelatie

Wil je zelf aan de slag om de zorgrelatie in kaart te brengen en eventueel te verbeteren? Op de pagina Aan de slag met de zorgrelatie vind je meer informatie over de betekenis van de zorgrelatie.

Keuze van een methodiek

Er zijn verschillende methodieken om de zorgrelatie in kaart te brengen. Kies welke methodiek bij jou, je team en jullie organisatie past. Beantwoord daarvoor de volgende vragen:

  • Wat willen we bereiken?
  • Wat past bij onze doelgroep?
  • Kunnen we de doelgroep een actieve rol geven bij de uitvoering?
  • Wil je de mantelzorgers betrekken?
  • Hoeveel tijd hebben we beschikbaar?

Sommige methodieken zijn gericht op de individuele cliënt en wat hij of zij zou willen verbeteren. Andere kunnen gebruikt worden om op een afdeling de relatie te bespreken tussen cliënten die daar wonen en het team dat daar werkt. Er is een keuzehulp ontwikkeld, die de methodieken op een aantal kenmerken met elkaar vergelijkt. Bekijk welke methode in jouw situatie passend is.

Download de keuzehulp methodiek zorgrelatie (pdf)

Overzicht van methodes

Als je het ons vraagt

Reflecteren met cliënten, medewerkers en naasten op de zorgrelatie en samen verbeteringen bedenken en implementeren. Ondersteund door films gebaseerd op ervaringen van cliënten, medewerkers en naasten en verschillende dialoogmethoden.

Mijn ervaring met de zorgrelatie

Dit instrument geeft tips over hoe je de kwaliteit van je relatie met je cliënt kunt verbeteren op het gebied van gedrag, begrip, samenwerken en communicatie.

Wat ik belangrijk vind



Deze tool helpt cliënten te vertellen over hun voorkeuren in hun leven, zorg en ondersteuning. Door de vele vragen krijg je een duidelijk overzicht wat belangrijk is.

Het verhaal als kwaliteitsinstrument


De methode helpt professionals in de ouderenzorg te werken met verhalen van ouderen die zorg ontvangen. De verhalen gaan over wat ouderen belangrijk vinden als het gaat om kwaliteit van zorg.

Toolbox Horen, Zien en Spreken: WIEK

In deze toolbox vind je twee instrumenten waarmee je de kwaliteit van de zorgrelatie tussen cliënten en zorgverleners in beeld kunt brengen. Het WIEK interview gaat over individuele ervaringen van een cliënt in de zorgrelatie.

Toolbox Horen, Zien en Spreken: Luister naar mijn verhaal

Met de methode Luister naar mijn verhaal houden co-onderzoekers interviews met cliënten over hun ervaringen met zorgverleners. In een bijeenkomst vertellen cliënten deze verhalen aan elkaar.
Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.