Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Samenwerken in de wijk

Versterk het netwerk van je cliënt

Voor thuis wonende ouderen is een sociaal netwerk erg belangrijk. Het verbetert de kwaliteit van zorg én kwaliteit van leven en voorkomt overbelasting van mantelzorgers. Wat kun je doen om het netwerk van je cliënt te betrekken en te versterken? Op deze pagina vind je hulpmiddelen en tips.

Digitale tool ‘Wie is wie’?

Tool netwerk ouderenWie spelen allemaal een rol in de zorg voor jouw cliënt? Met de digitale tool 'Wie is wie' van BeterOud maak je snel een handig overzicht van naasten van je cliënt en zijn zorgverleners. Bekijk een ingevuld voorbeeld van de tool Wie is wie (jpg, gecheckt 2022). 

Zo wordt het makkelijker om elkaar te vinden, verbindingen te leggen en het netwerk van de cliënt te versterken. Vul de tool in, print hem en hang hem op, bijvoorbeeld op een prikbord. Het invullen is eenmalig, de gegevens worden niet opgeslagen of gedeeld. Je kunt ook een lege 'Wie is wie uit' printen en invullen met pen.

Maak een eigen ‘Wie is Wie' via een online tool (2018, gecheckt 2022) op BeterOud
Print een papieren versie van 'Wie is wie' en vul hem in (pdf)

Ecogram

ecogram sociaal netwerkIn een ecogram zie je in één oogopslag de omvang en de kwaliteit van het sociale netwerk van een cliënt: familie, vrienden, medebewoners, kennissen en collega’s. Ook staan er praktische contacten bij, zoals artsen, de fysiotherapeut, huishoudelijke of verzorgende medewerkers of activiteitenbegeleiders. Bekijk een ingevuld voorbeeld van een ecogram (jpg, gecheckt 2022). 

In het hart van het ecogram staat een cirkel met de naam van de cliënt. Rondom deze cirkel staan kleinere cirkels met de namen van de contacten van de cliënt. Een letter geeft aan wat de aard is van de relatie tussen de cliënt en de persoon uit zijn sociale netwerk:

 • Praktische steun (p)
 • Gezelschap (g)
 • Advies en uitwisseling informatie (a)
 • Emotionele steun (e)

Wil je zelf een ecogram maken?

MantelScan

De MantelScan is een (papieren) instrument voor professionals om samen met zorgvragers en hun naasten hun  zorgnetwerk in kaart te brengen. De MantelScan besteedt aan de hand van vragenlijsten aandacht aan de kracht en risico’s van het netwerk. 

Download een Mantelscan sjabloon en vul hem in (pdf) 
Download de handreiking bij de Mantelscan (pdf, 2012, gecheckt 2022)

44 instrumenten voor netwerkversterking

Aan de slag met sociale netwerkenNetwerkgericht werken kan op vele manieren. De (digitale) publicatie 'Aan de slag met sociale netwerken'  van Vilans, ActiZ en Movisie helpt je op weg en maakt je wegwijs in de 44 meest bekende instrumenten en methoden. Geschikt voor alle professionals in zorg en welzijn. 

De instrumenten en methoden zijn verdeeld over zeven actuele thema’s:

 • Netwerk in kaart brengen
 • Mantelzorg: betrekken en ondersteunen van mantelzorgers
 • Eenzaamheid: het netwerk versterken en uitbreiden, met speciale aandacht voor ouderen.
 • Wijkgericht: stimuleren van sociale netwerken in wijk, buurt of straat. 
 • Eigen kracht: wat mensen zelf kunnen doen om hun netwerk te versterken.
 • Samenredzaamheid: wat mensen samen met hun netwerk kunnen doen. 
 • Sociale media en websites: online activiteiten om aan het netwerk te werken.

Download de publicatie Aan de slag met sociale netwerken (pdf, 2014, gecheckt 2022)

Webinar Versterken van de sociale basis

Gemeenten zijn volop bezig met het versterken van de sociale basis van inwoners. Gemeentelijke beleidsmakers, inwoners en maatschappelijke partners willen problemen van mensen zoveel mogelijk voorkomen en eerder signaleren. Zij willen bereiken dat buurtbewoners meer naar elkaar omkijken en indien gewenst deelnemen aan buurtinitiatieven. Hun streven is dat alle inwoners zoveel mogelijk meedoen in de samenleving, eventueel met extra ondersteuning en zo lang mogelijk thuis kunnen (blijven) wonen. Een wens van iedereen. Maar hoe versterk je deze sociale basis? Bekijk dit webinar van BMC, verzorgd door Marloes Westerveld en Hinke Stallen van BMC en Inge Wellecomme van Indebuurt033.

Bekijk het webinar Versterken van de sociale basis: wat werkt in de praktijk (2020, gecheckt 2022) op bmc.nl

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Rajee 14/1/2022

Heel interessant info. Zijn er specifieke tools of methode om het in kaart brengen van het sociale netwerk van migrant gezinnen?