Digitale tool ‘Wie is wie’?
Wie spelen allemaal een rol in de zorg voor jouw cliënt? Met de digitale tool 'Wie is wie' van BeterOud maak je snel een handig overzicht van naasten van je cliënt en zijn zorgverleners. Bekijk een ingevuld voorbeeld van de tool Wie is wie (jpg, gecheckt 2022).
Zo wordt het makkelijker om elkaar te vinden, verbindingen te leggen en het netwerk van de cliënt te versterken. Vul de tool in, print hem en hang hem op, bijvoorbeeld op een prikbord. Het invullen is eenmalig, de gegevens worden niet opgeslagen of gedeeld. Je kunt ook een lege 'Wie is wie uit' printen en invullen met pen.
Maak een eigen ‘Wie is Wie' via een online tool (2018, gecheckt 2022) op BeterOud
Print een papieren versie van 'Wie is wie' en vul hem in (pdf)
Ecogram
In een ecogram zie je in één oogopslag de omvang en de kwaliteit van het sociale netwerk van een cliënt: familie, vrienden, medebewoners, kennissen en collega’s. Ook staan er praktische contacten bij, zoals artsen, de fysiotherapeut, huishoudelijke of verzorgende medewerkers of activiteitenbegeleiders. Bekijk een ingevuld voorbeeld van een ecogram (jpg, gecheckt 2022).
In het hart van het ecogram staat een cirkel met de naam van de cliënt. Rondom deze cirkel staan kleinere cirkels met de namen van de contacten van de cliënt. Een letter geeft aan wat de aard is van de relatie tussen de cliënt en de persoon uit zijn sociale netwerk:
- Praktische steun (p)
- Gezelschap (g)
- Advies en uitwisseling informatie (a)
- Emotionele steun (e)
Wil je zelf een ecogram maken?
MantelScan
De MantelScan is een (papieren) instrument voor professionals om samen met zorgvragers en hun naasten hun zorgnetwerk in kaart te brengen. De MantelScan besteedt aan de hand van vragenlijsten aandacht aan de kracht en risico’s van het netwerk.
Download een Mantelscan sjabloon en vul hem in (pdf)
Download de handreiking bij de Mantelscan (pdf, 2012, gecheckt 2022)
44 instrumenten voor netwerkversterking
Netwerkgericht werken kan op vele manieren. De (digitale) publicatie 'Aan de slag met sociale netwerken' van Vilans, ActiZ en Movisie helpt je op weg en maakt je wegwijs in de 44 meest bekende instrumenten en methoden. Geschikt voor alle professionals in zorg en welzijn.
De instrumenten en methoden zijn verdeeld over zeven actuele thema’s:
- Netwerk in kaart brengen
- Mantelzorg: betrekken en ondersteunen van mantelzorgers
- Eenzaamheid: het netwerk versterken en uitbreiden, met speciale aandacht voor ouderen.
- Wijkgericht: stimuleren van sociale netwerken in wijk, buurt of straat.
- Eigen kracht: wat mensen zelf kunnen doen om hun netwerk te versterken.
- Samenredzaamheid: wat mensen samen met hun netwerk kunnen doen.
- Sociale media en websites: online activiteiten om aan het netwerk te werken.
Download de publicatie Aan de slag met sociale netwerken (pdf, 2014, gecheckt 2022)
Webinar Versterken van de sociale basis
Gemeenten zijn volop bezig met het versterken van de sociale basis van inwoners. Gemeentelijke beleidsmakers, inwoners en maatschappelijke partners willen problemen van mensen zoveel mogelijk voorkomen en eerder signaleren. Zij willen bereiken dat buurtbewoners meer naar elkaar omkijken en indien gewenst deelnemen aan buurtinitiatieven. Hun streven is dat alle inwoners zoveel mogelijk meedoen in de samenleving, eventueel met extra ondersteuning en zo lang mogelijk thuis kunnen (blijven) wonen. Een wens van iedereen. Maar hoe versterk je deze sociale basis? Bekijk dit webinar van BMC, verzorgd door Marloes Westerveld en Hinke Stallen van BMC en Inge Wellecomme van Indebuurt033.
Bekijk het webinar Versterken van de sociale basis: wat werkt in de praktijk (2020, gecheckt 2022) op bmc.nl