Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Samenwerken in de wijk

Breng jouw wijk in kaart

Een goed startpunt van samenwerken in de wijk is: in kaart brengen wie er allemaal in jouw wijk actief zijn en wat er speelt. Dat geeft veel aanknopingspunten en ideeën. Download het invulsheet! 

Voor professionals en informele zorgverleners is het belangrijk om een eigen sociale kaart te hebben. Leer de mensen kennen met wie je te maken hebt, zodat je korte lijnen hebt, elkaar voor de juiste ondersteuning weet te vinden en beter kunt samenwerken. Deze invulsheet is een hulpmiddel om jouw wijk in kaart te brengen. Print hem uit op A3 en vul hem zelf in of met je team. Houd er rekening mee dat in jouw wijk functies misschien net anders heten. Zijn er in jouw wijk nog andere functies en/of mensen die belangrijk zijn voor goede samenwerking? Gebruik hiervoor de blanco vlakken. 

Breng jouw wijk in kaart

Download het invulsheet Breng jouw wijk in kaart (pdf) 

Zorgkaart en sociale kaart 

Websites die je kunnen helpen om de aanbieders van zorg en welzijn in jouw wijk of gemeente te vinden zijn: 

Wat gebeurt er in jouw wijk? 

buurtnetwerk buuvInformeer je over wat er allemaal gebeurt in jouw wijk, zodat je jouw cliënten kunt doorverwijzen of kunt aansluiten bij bestaande activiteiten. Welke activiteiten worden er in jouw buurt of wijk georganiseerd? Kijk op de website van jouw gemeente of wijk, welzijnsorganisaties, dienstencentra, raadpleeg de bibliotheek en de lokale kranten. Welke vrijwilligersorganisaties zijn er en wat bieden ze aan? Zijn er buurtplatforms, zoals Buuv.nu of Wehelpen.nl. Een BuurtApp-groep is een goed idee, kijk op de websites WhatsApp BuurtPreventie of Nextdoor.nl. Wil je zelf iets organiseren? Lees dan de ‘Tips voor een betrokken buurt’ van het Oranje Fonds op hun website.

Wie doet wat in de wijk? 

Wil je meer weten over de partijen die in de wijk actief zijn en wat zij doen? Bekijk dan de infographic ‘Wie is wie in de wijk? (pdf, 2016, gecheckt 2022) Je kunt de infographic ook gebruiken in het gesprek met de cliënt, bijvoorbeeld in complexe situaties waarbij veel verschillende hulpverleners betrokken zijn. Het kan de cliënt en de professional een overzicht bieden van alle betrokkenen.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.