Ga direct naar:
Free Learning valpreventie
Free Learning 'Na een val'
Animatiefilmpje valpreventie
Lespakket Valpreventie Windesheim
Kennisbundel Valpreventie
Valbegeleiding
Cursussen valpreventie
Kennisnetwerk Valpreventie
In deze Free Learning van LOCOmotion leer je hoe je vallen kunt voorkomen. Deze nieuwe Free Learning-module bestaat uit 20 vragen en duurt ongeveer 30 minuten.
Voor deze module kun je 1 accreditatiepunt halen (4 euro administratiekosten), het certificaat is altijd gratis. De Free Learning is ontwikkeld door het St. Antonius Ziekenhuis met financiering van StAZ (Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen).
Je probeert natuurlijk alles te doen om te voorkomen dat een cliënt ten val komt. Maar soms valt de cliënt tóch. Hoe help je een gevallen cliënt zonder jezelf te veel te belasten? Dat leer je in de nieuwe Free Learning-module ‘Na een val’.
Deze nieuwe Free Learning-module van LOCOmotion bestaat uit 20 vragen en duurt ongeveer 30 minuten. De module bestaat uit praktische teksten en video’s.
Wees altijd alert! Als zorgmedewerker kun je een belangrijke rol spelen bij het signaleren en verkleinen van valrisico’s bij ouderen. Dit korte animatiefilmpje (2 min.) van Zorg voor Beter, gericht op bewustwording van de zorgmedewerker, laat zien dat ouderen niet ‘zomaar’ vallen. Kijk samen met de cliënt hoe je valongelukken kunt voorkomen. Dit filmpje is ook goed te gebruiken in een teambespreking of in het zorgonderwijs.
https://vimeo.com/136812973
Download video Valpreventie
Als je de video in presentaties of in het onderwijs wilt gebruiken, waar geen online verbinding beschikbaar is, kun je de video hier ook downloaden. Klik met de rechtermuisknop op de link, en kies voor 'doel opslaan als'.
Het lespakket Valpreventie is bedoeld voor docenten en studenten van hbo- en mbo-opleidingen voor zorgprofessionals (niveau 2 t/m 5). Het lespakket is ontwikkeld door hogeschool Windesheim (lectoraat Innoveren in de Ouderenzorg en de hbo-opleiding verpleegkunde), ROC Deltion (afdeling verpleegkunde en verzorging) in Zwolle en het Landelijk kennisnetwerk valpreventie bij senioren (Veiligheid.nl) in Amsterdam. Het pakket is getoetst in de onderwijspraktijk.
Elke les start met een casus in een andere setting (de thuiszorg, het verzorgingshuis/verpleeghuis en het ziekenhuis). De casus wordt gevolgd door doelstellingen en een aantal theorie- en praktijkopdrachten. De lessen kunnen integraal worden aangeboden in een scholingsprogramma gericht op valpreventie. Maar elke les kan ook afzonderlijk worden gebruikt in een bestaand programma binnen het curriculum.
Bekijk het lespakket Valpreventie (pdf) van Windesheim.
Terug naar boven 
De kennisbundel Valpreventie is goed naast het lespakket te gebruiken. In deze kennisbundel van Vilans, V&VN en VeiligheidNL staat veel informatie over de oorzaken en gevolgen van vallen. Wat kun je als verzorgende aan valpreventie doen? De bundel bevat verschillende strategieën, instrumenten en praktijkvoorbeelden om valpreventie te verbeteren.
Download de Kennisbundel Valpreventie (pdf)
Terug naar boven 
Vallen gebeurt altijd onverwachts, maar met wat handige instructies kunt u een val zodanig begeleiden dat een val zo min mogelijk gevolgen heeft. In het ZorgvoorBeter-project GoedGebruik zijn hiervan een instructiefolder (pdf) en verschillende filmpjes gemaakt:instructiefilmpjes hulp na val
Terug naar boven 
Zorgaanbieders die zich willen bekwamen in valpreventie of valpreventieprogramma's willen aanbieden kunnen de volgende scholingen volgen:
- Basiscursus Valpreventie voor professionals. Training voor zorgverleners die werken met ouderen, aan de slag willen met valpreventie en die nog meer kennis willen over het ouder worden, maar valrisico's en handvatten voor valpreventie adviezen missen.
- Training Starten met de Valanalyse. Voor eerste en tweedelijns hulpverleners en medewerkers met ervaring en affiniteit in het werken met ouderen die (meer) gebruik willen gaan maken van het analyse-instrument de Valanalyse.
- Training veiligheidsadviseur. Veiligheidsadviseurs kunnen zowel vrijwillige als betaalde medewerkers zijn van een welzijns- of thuiszorgorganisatie, ze kunnen lid zijn van een ouderenbond of werken vanuit een dienstencentrum of gemeente.
- Cursus valpreventie en valtraining voor fysiotherapeuten, ergotherapeuten of oefentherapeuten door Pro Education.
- Cursus Zicht op Evenwicht. Voor (wijk)verpleegkundigen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten of praktijkondersteuners die de cursus Zich op Evenwicht zelfstandig willen organiseren en uitvoeren, zowel individueel als in groepsverband.
- Cursus Vallen verleden tijd. Voor fysiotherapeuten, oefentherapeuten, geriatriefysiotherapeuten of revalidatiefysiotherapeuten die het valpreventieprogramma Vallen verleden tijd willen opzetten en praktisch uitvoeren.
- Scholing In Balans docent. Voor fysiotherapeuten, oefentherapeuten, MBVO docenten of sport- en bewegingsleiders senioren die de cursus In Balans willen gaan opzetten en uitvoeren.
- Training Otago instructeur. Voor fysiotherapeuten, oefentherapeuten of beweegagogen die het Otago oefenprogramma willen gaan opzetten en uitvoeren, zowel individueel als in groepsverband.
Terug naar boven 
VeilgiheidNL wil kennisverspreiding rond het thema valpreventie bevorderen en heeft daarom het Kennisnetwerk Valpreventie Senioren (KNVS) opgericht. Voor meer informatie zie Kennisnetwerk Valpreventie
Terug naar boven 