
In het kader van dit programma helpt Vilans zorgverleners door kennis en informatie over regeldruk te toetsen en beschikbaar te stellen. Met deze kennis en informatie kun je als zorgverlener zelf aan de slag. Ook biedt het programma inzichten voor beleids-, branche- en beroepsorganisaties die behoefte hebben aan kennis over het terugdringen van de administratieve lasten.
Welke registraties zijn verplicht?
Welke registraties zijn wettelijk verplicht en welke niet? Download op deze pagina handige overzichten die je helpen om binnen je eigen organisatie aan de slag te gaan met het verminderen van de regeldruk.
Regeldruk in de ouderenzorg
Regeldruk is een veelbesproken probleem in de ouderenzorg, maar het vormt ook in andere zorgsectoren een ergernis. Zo kost het voldoen aan regels, dat vaak gepaard gaat met administratieve lasten, veel tijd. Tijd die niet besteed kan worden aan de directe (persoonlijke) zorgverlening.
De oplossing voor regeldruk is helaas niet zo simpel als het lijkt. Het is vaak niet duidelijk waar de regeldruk uit bestaat of waar het vandaan komt: er zijn zoveel verschillende regels. Je kunt hierbij denken aan de kwaliteit en veiligheid van de zorg, richtlijnen van de beroepsgroep, eisen van de zorgverzekeraars en afspraken tussen zorgverleners in een organisatie. Veel regels hebben een nuttige functie en leveren een bijdrage aan goede kwaliteit van de zorg of verbeteren de samenwerking binnen een organisatie.
Dit betekent dat je dus niet zomaar alle regels en registraties kunt schrappen. Het is belangrijk in gesprek te gaan over regeldruk en administratieve lasten binnen je organisatie. Zoek uit waar bepaalde regels of registraties vandaan komen, wat er nodig is om het aan te pakken en ga ermee aan de slag. Op Zorg voor Beter hebben we de nodige achtergrondinformatie, goede voorbeelden en hulpmiddelen verzameld die jou hierbij kunnen helpen.
VWS: Actieplan (Ont)Regel de Zorg
De overheid vindt te zware administratieve lasten een bedreiging voor de kwaliteit van de zorg. Daarom willen de minister en staatssecretaris van VWS de regeldruk in de zorg terugdringen. Zij presenteerden in mei 2018 een actieplan: ‘(Ont)Regel de Zorg’. Het doel van dit programma en de hierin beschreven acties is het merkbaar verminderen van de regeldruk voor de zorgverlener en cliënt.
Het actieplan is onderverdeeld in sectorplannen. Per sector staan allerlei regels genoemd die geschrapt kunnen worden. Een kleine greep uit deze plannen: huisartsen hoeven straks niet meer jaarlijks hulpmiddelen aan te vragen bij chronische aandoeningen, de 5-minutenregistratie in de wijkverpleging wordt afgeschaft en ziekenhuizen stoppen met dubbele registraties.
Stel je vraag
Heb je een vraag over het verminderen van regeldruk? Laat het ons weten. Een van onze experts kan je verder op weg helpen, maar je kunt ook vragen naar ervaringen binnen andere zorgorganisaties.
Lees verder