Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Verzorgend wassen

E-learnings verzorgend wassen

Verzorgend wassen is echt anders dan 'gewoon' wassen, met water en een washandje. Er zijn meerdere e-learnings over verzorgend wassen.

Gratis e-learning verzorgend wassen

In deze gratis online e-learning leren zorgmedewerkers aan de hand van 18 prikkelende vragen wat verzorgend wassen is en wat de voordelen ervan zijn. Ook doen ze ideeën op hoe ze het verzorgend wassen kunnen inzetten en bevat de module veel informatieve filmpjes en tips. De test is vooral handig om verzorgend wassen op de juiste manier te leren uitvoeren. De e-learning duurt ongeveer 30 minuten. Je kunt hier ook accreditatiepunten voor krijgen. Doe de gratis e-learning via Free-learning.nl.

Gratis e-learning: Meer doen met verzorgend wassen

In de tweede module leer je hoe je verzorgend wassen maximaal kunt benutten om zo het dagelijkse wassen van cliënten tot een zinvolle activiteit te maken, in plaats van ‘alleen’ het wassen om schoon te maken. De module is vooral bedoeld voor zorgverleners die werken met oudere, mogelijk dementerende cliënten met bijvoorbeeld angst voor water en weinig energie. ‘Meer doen met verzorgend wassen’ zit vol met mooie films die je op een verrassende manier laten zien wat er allemaal voor deze doelgroep mogelijk is. Deze module bestaat uit 20 vragen, en je hebt er ongeveer een half uur voor nodig. Doe de gratis e-learning via Free-learning.nl.

Beide e-learnings zijn met financiering van Veilig Werken in de Zorg door gehandicaptenzorgorganisatie Gemiva ontwikkeld in samenwerking met LOCOmotion. Ze zijn aanvankelijk ontwikkeld voor de gehandicaptenzorg, maar ook prima te gebruiken voor de ouderenzorg, bijvoorbeeld met mensen met dementie.

E-learning Zorgleren.nl

Een e-learning over verzorgend wassen van Zorgleren.nl, het e-learningnetwerk van samenwerkende Nederlandse zorginstellingen. Deze training is gericht op zorgverleners die cliënten ondersteunen bij zelfzorg of die cliënten verzorgen. Dit zijn onder andere verpleegkundigen, verzorgenden en mantelzorgers. Aan de hand van video, foto's, tekeningen en tekst leer je wat verzorgend wassen inhoudt. Na het volgen van deze training kun je de voordelen van verzorgend wassen ten opzichte van de waskommethode benoemen. Het accent van deze training ligt op de aandachtspunten bij verzorgend wassen van een cliënt. Na het volgen van deze training begrijp je waarom verzorgend wassen wordt ingezet en weet je hoe je deze methode in de dagelijkse praktijk kan toepassen. Het volgen van de e-learning duurt 60 minuten en kost 20,50 euro.

E-learning Verzorgend wassen op Zorgleren.nl.

E-learning glijzeilen

Wist je dat ongeveer de helft van alle transfers in bed plaats vindt? Natuurlijk hoef je niet bij alle deze transfers een glijzeil te gebruiken, maar vanaf Mobiliteitsklasse C is dat wel verstandig. Toch zien we in de praktijk dat dat (lang) niet altijd gebeurt.  Ook worden de glijzeilen niet altijd optimaal gebruikt. Met de e-learning ‘Werken met glijzeilen’ kun je je kennis bijspijkeren.

Free Learning Manoeuvreren

Als zorgverlener ben je veel in de weer met het tillen en rijden van bijvoorbeeld etenskarren en bedden. Je kunt hierdoor rug-, nek-, schouder- en knieklachten oplopen. Bereid je daarom goed voor op de basisprincipes van ergonomisch rijden met bedden en karren. In deze Free Learning leer je alles over hoe je goed moet manoeuvreren met 'rollend materiaal'.

Praktijkrichtlijn Fysieke Belasting

Veel zorgverleners hebben fysieke klachten en overbelasting. Het manoeuvreren met zware karren, bedden en tilliften is een belangrijke bron van deze overbelasting. Er is een heel heldere Praktijkrichtlijn Fysieke Belasting (pdf). Om die goed te gebruiken, is het handig om deze e-learning te volgen.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

suzanne 21/5/2020

Heel belangrijk om kennis te hebben over al deze zaken. Gezien je jezelf ook moet verzorgen https://www.youtube.com/watch?v=PKSWIJHN_dw.