Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Werkplezier

Fysieke belasting in de zorg

Veel zorgverleners hebben fysieke klachten door tillen, transfers, voorovergebogen en gedraaid werken en manoeuvreren. Wat kun jij leren over fysieke belasting, wat zijn de praktijkrichtlijnen en hoe vorm je er als organisatie een beleid over? Op deze pagina vind je handvatten om fysieke overbelasting aan te pakken.  
Veel zorgverleners kampen ermee: fysieke belasting. Om dit te voorkomen is goede kennis belangrijk. Maar net zo belangrijk is het om als organisatie een goed beleid te voeren om fysieke belasting voorkomen. 

Veel voorkomende belastende aspecten zijn:
  • je tilt te veel kilo’s
  • je laat de cliënt onvoldoende meewerken 
  • je werkt in een verkeerde houding of timet niet helemaal goed

Maar ook andere handelingen kunnen ervoor zorgen dat je lijf een hoop krijgt te verduren tijdens het werk. 

Leer meer over het voorkomen van fysieke belasting

Onderstaande testen, e-learnings en richtlijnen leren je meer over fysieke belasting. De producten zijn zowel geschikt voor zorgmedewerkers als voor de beleidsmakers van je zorgorganisatie. 

Beoordeel je kennis over fysieke belasting
Wat weet jij als zorgmedewerker over fysieke belasting? Toets je kennis met de vragenlijst van de Leerstand voor zorgmedewerkers. Na het invullen van vijftien vragen ontvang je een persoonlijk leeradvies met punten die je kunt verbeteren en leerzame artikelen, e-learning en video’s.  

Beoordeel je kennis over fysieke belasting 

E-learning Statische belasting
Als zorgverlener werk je vaak te lang in dezelfde (onhandige) houding. Dit voel je vaak pas aan je lijf als het te laat is, waardoor je langdurige uitval riskeert. In de e-learning Statische belasting leer je meer over goede, ergonomische werkhoudingen om rug-, nek- en schouderklachten te voorkomen.

Doe de e-learning Statische belasting (duur: 30 minuten) 

Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting
In de Praktijkrichtlijnen Fysieke belasting uit de Arbocatalogus VVT staan de regels beschreven wanneer en hoe te handelen bij lichamelijke belasting in de zorg. Denk bijvoorbeeld aan wanneer een cliëntgebonden handeling te zwaar wordt en wat je dan moet doen. De regels zijn landelijk afgesproken door de werknemers- en werkgeversorganisatie.  

Bekijk de Praktijkrichtlijnen Fysieke belasting: 

Arbocheck in de Thuiszorg
In het boekje Arbocheck in de Thuiszorg staat beschreven hoe een arbocheck wordt ontwikkeld en ingevoerd en met welke omstandigheden instellingen rekening moeten houden.  

Download het boekje Arbocheck in de Thuiszorg (Word) 

BeleidsSpiegels
De checklist BeleidsSpiegel helpt je om fysieke belasting in je organisatie in kaart te brengen en om een beleid te vormen in lijn met de landelijke afspraken. Het geeft je de mogelijkheid eventuele verbeterpunten gericht aan te pakken.  

Ga aan de slag met de BeleidsSpiegel Fysieke belasting 

TilThermometer
Met de TilThermometer kun je op team-, afdelings- en organisatieniveau de fysieke belasting van zorgmedewerkers vaststellen. Ook helpt het om in kaart te brengen hoe succesvol je al bent met het invoeren van het beleid hierover. 

Meet de fysieke belasting met de TilThermometer 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.